• Головна
  • Новини
  • На мусульманському кладовищі «Абдал» відкрили новий ритуальний комплекс...

На мусульманському кладовищі «Абдал» відкрили новий ритуальний комплекс

19.07.2012, 15:13
На мусульманському кладовищі «Абдал» відкрили новий ритуальний комплекс - фото 1

На території кладовища «Абдал» в Акмесджиті (Сімфереполі) відбулося урочисте відкриття першого в Криму великого мусульманського ритуального комплексу. Комплекс складається з «Араба к'апу» (в'їзні ворота, побудовані в стилі воріт Ханського палацу в Бахчисараї), шадирван (місце для обмивання влітку), будівля, в якому розташовані зал для проведення дженазе намазу в зимовий період, абдестхане (приміщення для обмивання), приміщення для обмивання небіжчиків, два кабінети і літній навіс.

Мусульманське кладовищеНа території кладовища «Абдал» в Акмесджиті (Сімфереполі) відбулося урочисте відкриття першого в Криму великого мусульманського ритуального комплексу. Комплекс складається з «Араба к'апу» (в'їзні ворота, побудовані в стилі воріт Ханського палацу в Бахчисараї), шадирван (місце для обмивання влітку), будівля, в якому розташовані зал для проведення дженазе намазу в зимовий період, абдестхане (приміщення для обмивання), приміщення для обмивання небіжчиків, два кабінети і літній навіс.

Про це повідомляє сайт Духовного управління мусульман Криму.

У відкритті комплексу взяли участь Муфтій мусульман Криму хаджі Еміралі Аблаєв, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, заступник Постійного Представника Президента України в Криму Ібраїм Мамутов, голова Республіканського комітету АР Крим з міжнаціональних відносин і справ депортованих громадян Едем Дудаков, представники релігійних громад та регіональних меджлісів.

Захід розпочався з дуа і виступи Муфтія Криму хаджі Еміралі Аблаєва.

«Коли наш народ повернувся на свою Батьківщину, ми зіткнулися з проблемою відсутності місць для здійснення ритуальних обрядів. В Акмесджиті на території Кебір-Джамі було побудовано невелике приміщення, де проводяться до сьогоднішнього дня обмивання небіжчиків. Але завдяки Аллаху наш народ живе і розвивається, і ми сьогодні стали свідками відкриття такого комплексу на території кладовища, де є всі необхідні умови для проведення ритуальних обрядів. До цього ми йшли довго, але все ж результат досягнуто. Ми вдячні всім тим, хто вклав свої сили і можливості для відкриття такого комплексу », - зазначив Муфтій Криму.

Мусульманське кладовище «Абдал» відкрили у роки масового повернення кримських татар до Криму. Проект ритуального комплексу почав розглядатися в 2000-02 роки, а в 2011 році за реалізацію цього проекту взявся меценат, який профінансував будівництво об'єкта.