• Головна
  • Новини
  • V з'їзд мусульман України назвав успіхи і проблеми ісламських громад...

V з'їзд мусульман України назвав успіхи і проблеми ісламських громад

12.12.2011, 15:13
V з'їзд мусульман України назвав успіхи і проблеми ісламських громад - фото 1
На з'їзд зібралися представники майже всіх національностей, що проживають в Україні.

У Києві 11 грудня відбувся V з'їзд мусульман України, який організувало Духовне управління мусульман України. Як повідомляє УММА, понад 3 тис. делегатів з усієї України зібралися в столичному палаці «Україна», щоб обговорити проблеми та успіхи розвитку мусульманських громад. На з'їзд зібралися представники майже всіх національностей, що проживають в Україні. Були запрошені гості та представники іноземних дипломатичних місій.

V з'їзд мусульман України

Голова Духовного управління мусульман України Муфтій України шейх Ахмед Тамім наголосив, що Духовне управління мусульман України – централізована ісламська громадська організація, яка 20 років тому очолила об'єднавчий рух українських мусульман, приймає весь цей час практичні кроки щодо його реалізації на основі ісламської освіти. «Нас щиро радує, що під егідою ДУМУ об'єдналися представники різних національностей: татари, кримські татари, туркмени, турки-месхетинці, башкири, азербайджанці, узбеки, таджики, чеченці, дагестанці, слов'яни, араби, пакистанці, афганці та інші», – сказав шейх Ахмед Тамім.

V з'їзд мусульман України

Муфтій України зазначив, що поки деякі люди все ще сприймають іслам, як релігію агресії і тероризму, що є помилкою. «Іслам завжди вчить поширювати добро, працювати на благо людей, і ми завжди засуджуємо злочини екстремістських рухів. Ми виступали і виступаємо проти їхньої ідеології, ми відкрили очі багатьом, щоб вони могли відрізнити віруючих від представників різних сект і політичних рухів, які закликають до кровопролиття», – сказав він.

Шейх Ахмед Тамім

За словами шейха Ахмеда Таміма, мусульманські громади в українських містах розвиваються – вони будують культові споруди, медресе та ісламські навчальні заклади. Особливо відзначив шейх Ахмед Тамім успіх будівництва першої в українській столиці соборної мечеті «Ар-Рахма» і подякував усім, хто цьому сприяв.

Були названі і проблеми мусульман України – чиновники на місцях не поспішають повертати мусульманам культові споруди, які раніше їм належали.

Молитва

На завершення свого виступу Муфтій України побажав, щоб з'їзд мусульман сприяв об'єднанню всього українського суспільства.

Свої вітання з'їзду надіслали Президент України Віктор Янукович, Київська державна адміністрація. Від імені глави Чеченської Республіки Рамзана Кадирова, Муфтія Чечні Султан-Хаджі Мірзаєва і всіх мусульман Чеченської Республіки з проведенням заходу привітав перший заступник Муфтія Чеченської Республіки шейх Валід Куру. З вітальним словом виступили представники духовенства Дагестану Саїд Ахмад Дарвіш Хаджі, голова Духовного центру мусульман Криму Хаджі шейх Ридван Велієв, представники регіональних громад мусульман з різних куточків країни.