• Головна
  • Новини
  • У Криму відкрилася виставка проектів Великої Соборної мечеті...

У Криму відкрилася виставка проектів Великої Соборної мечеті

15.09.2011, 13:48
У Криму відкрилася виставка проектів Буюк Джума-джамі - Великої Соборної мечеті, що будуватиметься на околиці Сімферополя на виїзді до Південного узбережжя півострова. Кожен кримчанин може проголосувати за ескіз мечеті, який сподобався.

У Криму відкрилася виставка проектів Буюк Джума-джамі - Великої Соборної мечеті, що будуватиметься на околиці Сімферополя на виїзді до Південного узбережжя півострова. Кожен кримчанин може проголосувати за ескіз мечеті, який сподобався.

Як повідомляє Радіо Свобода, чотирнадцять архітектурних проектів авторів з України, Туреччини і Казахстану виставлені на огляд сімферопольців у Кримській республіканській бібліотеці імені Івана Франка. Усіх їх подали на конкурс, оголошений Духовним управлінням мусульман Криму, яке у червні після десятилітнього протистояння таки отримало державні документи на спорудження у Сімферополі Великої Соборної мечеті.

Проекти ескізів на виставці представляють культові споруди в різних стилях – «османський», «тюркський», «іранський», «середньоазіатський» і кілька сучасних проектів у стилі «модерн». Один із останніх сподобався Мустафі Джемільову. Голова Меджлісу кримськотатарського народу сказав, що він лише додав би до «модернової мечеті» елементи національної архітектури та оздоблення.

«Це поєднання якихось старовинних традицій і сучасності. Приємно, що подано дуже багато сучасних проектів, які свідчать: ісламська кримськотатарська культура розвиватиметься. Ще тішить, що висловлюють свою думку про майбутню Джума-джамі не лише мусульмани, кримські татари, але й інші жителі Криму», – поділилася враженнями Аліє Кефілєва, активістка однієї з молодіжних громадських організацій.

Виставка ескізів проектів Великої Соборної мечеті в Сімферополі триватиме до кінця тижня. У муфтіяті сподіваються уже цього року визначити переможця конкурсу, затвердити проект і розпочати будівництво Буюк Джума-джамі.

Нагадаємо, в адміністративному центрі автономії діє кілька мечетей, однак усі вони невеликі й уміщають малу кількість вірних. Лише цього року кримські мусульмани домоглися права спорудити в Сімферополі велику мечеть, яка могла б умістити кілька тисяч вірних, що збираються на п’ятничні молитви чи святкові намази у два найбільших ісламських свята – Ораза- та Курбан-байрам.