• Головна
  • Новини
  • Мусульман в Україні стає значно менше, - муфтій Саїд Ісмагілов...

Мусульман в Україні стає значно менше, - муфтій Саїд Ісмагілов

10.08.2011, 16:17
Мусульман в Україні стає значно менше, - муфтій Саїд Ісмагілов - фото 1
Причиною скорочення вірних, що сповідують іслам, муфтій Духовного управління мусульман України «УММА» Саїд Ісмагілов називає їх релігійну асиміляцію в українському суспільстві.

Саїд_Ісмагілов.jpgУ найближчі 10-15 років мусульман в Україну стане набагато менше. Про це в інтерв'ю порталу "Релігія в Україні" сказав муфтій Духовного управління мусульман України «Умма», магістр релігієзнавства, експерт із питань шаріату Саїд Ісмагілов.

Причиною скорочення вірних, що сповідують іслам, муфтій називає їх релігійну асиміляцію в українському суспільстві. "Якщо не брати кримських татар, а лише татар поза півостровом, то асиміляція вражає. Аж до того, що з міфічних 20-30 тисяч мусульман, які нібито є в Донецьку, в мечеть регулярно, навіть по п'ятницях, ходить не більше ста осіб", - говорить Саїд Ісмагілов.

Експерт вважає, що "будучи відірваними від традиції, не будучи твердо віруючими, люди вибирають те, що поширеніше, популярніше і не викликає питань у даному суспільстві". На його думку, в Україні набагато менше людей приймають іслам, ніж асимілюються. Наприклад, у Києві за рік приймають іслам максимум сто осіб, не більше. При цьому "деякі після того, як приймають іслам, зникають, ми їх більше не бачимо", - сказав муфтій. "Можливо, у них була певна духовна потреба, спалах, вони вирішили прийняти іслам, а після цього про нього забувають, не приділяють серйозної уваги. По Україні тих, що приймають іслам - і тисячі осіб не буде", - зазначає Саїд Ісмагілов.

За рік, за словами експерта, по всій Україні приймають іслам не більше п'ятисот осіб. "Швидше за все, навіть менше, - стверджує Саїд Ісмагілов. - З них - значна частина, половина, після того як приймають іслам, йдуть, і ми більше ніколи їх не бачимо".

Майбутнє ісламу в Україну муфтій не пов'язує з якоюсь національністю. "Буде наднаціональне співтовариство, і слово «умма» найбільше підходить для цього. Там будуть українці, росіяни, татари, араби, турки, представники Північного Кавказу, Середньої Азії, але ніяка група не буде домінантною", - вважає він. "Якщо аналізувати по Києву, то з немусульманських народів людей, які прийняли іслам, зараз вже більше, ніж татар, яких постійно сприймають як мусульман в Україну. Тому майбутнє ісламу в Україні - це невелика, але дуже тверда, впевнена громада вірних різних національностей, які усвідомлено прийняли для себе іслам зовсім не за традицією, а за особистим вибором. Виходячи з цього, і буде розвиватися іслам в Україні", - зазначив муфтій.