• Головна
  • Новини
  • Мустафа Джемілєв розповів про мусульман Криму та про їх стосунки з православними...

Мустафа Джемілєв розповів про мусульман Криму та про їх стосунки з православними

26.07.2011, 12:59
Мустафа Джемілєв розповів про мусульман Криму та про їх стосунки з православними - фото 1
Як пояснив Мустафа Джемілєв, попри те, що «у всіх мусульманських народів релігія займає важливе місце в суспільному і побутовому житті», мусульмани Криму розділяють національне і релігійне.

ArticleImages_43485_Dzhemiliov_risu.jpgexklusiv.gifПро релігію в житті кримських татар РІСУ розмовляла з головою Меджлісу, народним депутатом України багатьох скликань, відомим дисидентом і громадським діячем Мустафою Джемілєвим.

На запитання про релігійну та національну приналежність кримських татар голова Меджлісу відповів, що мусульмани Криму вважають релігію приватною справою і з повагою ставляться до всіх релігій. Як пояснив Мустафа Джемілєв, попри те, що «у всіх мусульманських народів релігія займає важливе місце в суспільному і побутовому житті», мусульмани Криму розділяють національне і релігійне.

«Ми хотіли б, щоб в релігійному плані збереглося все те, що завжди було властиво ісламу в Криму. Але, на жаль, останнім часом ми стикаємося з тим, що у Криму з’являться групи з новими ідеями, з новими течіями. Я вам відверто скажу, що це завдає великої шкоди – люди починають міркувати про те, хто правильний мусульманин і хто не мусульманин. Це не може сприяти консолідації народу. Є і відверті провокатори, в яких в душі немає ні Бога, ні чорта, а зовсім інші інтереси», – пояснив Мустафа Джемілєв.

Голова Меджлісу під час інтерв’ю розповів, що в Криму у свій час склалась тенденція створювати сприятливі умови для реєстрації тих релігійних угрупувань, які протиставляють себе духовному правлінню мусульман Криму. І на думку Джемілєва, «це несе загрозу не тільки для Криму, але й для країни».

За словами Мустафи Джемілєва, Крим був кримськотатарським навіть тоді, коли вони були в місцях депортації. «Ми просто чітко знали, що нас незаконно депортували. І колись ми повернемося. Правда, особливої впевненості в тому, що ми зможемо повернутися при нашому житті не було. Радянська влада здавалася такою могутньою. Іншої альтернативи у нас не було. У кожної людини є своя батьківщина, і у нас окрім України більше нічого немає», – поділився голова Меджлісу.

Що стосується відносин між християнами і мусульманами в Криму, то Мустафа Джемілєв заявив, що мусульмани Криму з повагою ставляться до всіх людей. «Ми добиваємося того, щоб було рівне відношення до всіх конфесій. У нас дуже хороші стосунки з представниками Української Православної Церкви Київського Патріархату, ми їх запрошуємо на наші святкування. Але з Московським Патріархатом, відверто кажучи, не склалися хороші стосунки», – розповів Джемілєв.

Також в інтерв’ю голова Меджлісу поділився, що дуже велике значення для Криму має туризм, який буде відкритим не тільки для Росії, а й для інших країн. «Крим буде привабливим лише тоді, коли ми покажемо щось, чого немає у іншому місці, якщо буде етнічний туризм, який показує культуру корінного населення», – пояснив голова Меджлісу.

Як вважає Джемілєв, потрібно розвивати не лише кримськотатарський етнічний туризм, адже в Криму  є й інші етноси, скажімо, греки, караїми, німці. «Все це одночасно сприятиме збереженню і відродженню культури цих національностей. В той же час буде привабливим для туристів», – зазначив голова Меджлісу.  

Нагадаємо, що нещодавно Мустафу Джемілєва було відзначено нагородою «Світло справедливості» за моральне, духовне та етичне лідерство.