• Головна
  • Новини
  • 14-15 лютого – особлива дата для мусульман України і всього світу...

14-15 лютого – особлива дата для мусульман України і всього світу

14.02.2011, 10:36
14-15 лютого – особлива дата для мусульман України і всього світу - фото 1
Мусульмани 14-15 лютого відзначають день народження пророка Мугаммеда, Маулід ан-Набі. Півтора мільярда чоловік є сьогодні послідовниками Ісламу.

Mavlid.jpgМусульмани 14-15 лютого відзначають день народження пророка Мугаммеда, Маулід ан-Набі. Півтора мільярда чоловік є сьогодні послідовниками Ісламу. Кожен п'ятий житель Землі вірить, що пророк Мугаммед – це останній посланник Бога. Звертаючись до його життєвого шляху, вони знаходять найбільше натхнення і наставляння. Коран стверджує, що пророк Мугаммед був посланий всьому людству «як милість для світів» (Коран, 21:107). 

Говорячи про Маулід, необхідно згадати, що за життя Пророка цей день не відзначався якимось особливим чином. Знаменна дата з'явилася в ісламському календарі значно пізніше – після поширення Ісламу в різних країнах, на різних континентах. 

Всеукраїнська асоціація громадських організацій «Альраїд» і Духовне управління мусульман України «Умма» повыдомляють, що заходи, приурочені до Мауліду, будуть відбуватися у мечетях Луганська, Донецька та інших міст України. 

Традиція відзначати Маулід з'явилася на початку VII століття. Для мусульман Пророк Мугаммед є прикладом найвищої моральності і культури. Як повідомляє Духовне управління мусульман України, «пророк Мугаммед прийшов в цей світ з великою і почесною місією — закликати людей до Віри в Єдиного Бога». Заходи, присвячені Мауліду, проходять по всій території України.

Весь місяць Рабіаль-Аууаль мусульмани використовують для свого духовного розвитку, влаштовуючи зібрання, на яких згадують життя Пророка Мугаммеда, розповідають про Його високі моральні якості – правдивість, скромність, милосердя, справедливість, щедрість.

Віруючі читають Коран, Мадіхи – пісні, що вихваляють Бога і Його Посланника, Салауат – молитви з проханням дати Пророку Мугаммеду ще більше величі і шани, Зікри – слова вихваляння Аллаха, а також дають і отримують уроки з релігії, роздають милостиню.