• Головна
  • Новини
  • Лідер Меджлісу вважає, що більшу небезпеку в Криму створюють не радикальні ісламські, а радикальні проросійські організації...

Лідер Меджлісу вважає, що більшу небезпеку в Криму створюють не радикальні ісламські, а радикальні проросійські організації

18.11.2010, 13:23
Лідер Меджлісу вважає, що більшу небезпеку в Криму створюють не радикальні ісламські, а радикальні проросійські організації - фото 1
Народний депутат України та лідер кримських татар Мустафа Джемілєв в інтерв’ю виданню Главком прокоментував ситуацію з радикальними ісламськими організаціями в Криму.

Мустафа_Джемільов.jpgНародний депутат України та лідер кримських татар Мустафа Джемілєв в інтерв’ю виданню Главком прокоментував ситуацію з радикальними ісламськими організаціями в Криму. Він зауважив, що хоча такі рухи справді є, але вони не несуть такої загрози, про яку останнім часом все частіше пишуть різні ЗМІ. На думку депутата, «зростанню впливу цих організацій в значній мірі сприяла і влада — не для того, щоб посилити екстремістів, а для того, щоб послабити національний рух кримських татар».

Мустафа Джемілєв порадив усім, хто роздмухує ситуацію довкола радикальних ісламських організацій в Криму, більш пильно ставитися до радикальних проросійських організацій в Криму — «Союз», «Русская община», «Русское единство».

«Проросійських організацій в Криму кілька десятків. Крім того, досить агресивно налаштовані козачі організації, православні Московського Патріархату здійснюють провокаційні дії», — наголосив депутат.

Він зазначив, що чисельність радикальних ісламських організацій явно перебільшується, зокрема щодо організації Хізб ут-Тахрір. «Насправді, якщо говорити про їх активістів, бо тільки вони беруть участь у провокаційних діях щодо поділу кримських татар на «істинно віруючих» і «невірних», то їх в Криму не більше 50-60 осіб. Ми чітко відстежуємо всі кримсько-татарські течії, не тільки Хізб ут-Тахрір, але й інші — вакхабітів, салафітів. У них, звичайно, є прихильники. Але чому така увага тільки до наших радикалів?» — відзначив Мустафа Джемілєв.

Лідер Меджлісу запевнив, що так організації не становлять серйозної небезпеки, «тому що більшість релігійних громад все-таки підконтрольна Духовному управлінню мусульман Криму».