У Рівному кришнаїти відзначили свято Ратха-Ятра

23.08.2011, 13:08
У Рівному кришнаїти відзначили свято Ратха-Ятра - фото 1
У неділю ввечері, 21 серпня, на площі Короленка у центрі міста зібралися кілька десятків людей. Вони одягнули яскраве індійське вбрання та привезли з собою велику колісницю з червоним шатром.

Кришнаїти.jpgУ неділю ввечері, 21 серпня, на площі Короленка у центрі міста зібралися кілька десятків людей. Вони одягнули яскраве індійське вбрання та привезли з собою велику колісницю з червоним шатром. Це єдине свято в індуїзмі, коли з храмів вивозять дерев'яні статуї божеств. Про це пише Gazeta.ua.

23-річна Лакшмі Прійя зав'язала блакитне сарі за гуджаратським стилем. Нове ім'я дівчина отримала при посвяті: Прійя означає "кохана", а Лакшмі – богиня щастя та багатства.

"Дуже люблю індійське кіно й танці, стала вегетаріанкою. Навіть гриби, цибулю та часник не їм, бо вони оскверняють людину, – каже Лакшмі. – Тато важко сприймає мою віру, а от мама ставиться нормально, бо ми принципово не вживаємо алкоголь і наркотики. Я побувала в Індії, на батьківщині бога Кришни. Купила там собі вайшнавський одяг, але сарі ношу тільки по святах. На вулицю одягаюся, як усі".

Хлопці-кришнаїти носять дхоті – це шматок тканини, який обмотують навколо ніг, як штани. Деякі мають вибриті голови і тільки одне пасмо волосся. Вони б'ють у барабани і співають мантру "Харе Кришна".

Чоловіки розвертають колісницю з божествами. До неї прив'язані два канати, за які пропонують узятися глядачам. Кажуть, що це принесе їм щастя. Охочих одразу знаходиться чимало.

"Оце Джаганнатха, він виконує бажання. А поруч – божества Баладева і Субхадра", – пояснює у мікрофон один із чоловіків.

20-річна Туласі Махарані з подругами танцює перед колісницею, яку перехожі півгодини тягнуть по всій площі. Згори чоловік у сорочці розкидає у натовп прасад в кульочках – освячені солодощі.

У ятках на майдані продають індійську косметику, браслети та ароматичні палички. Дві дівчини розписують усім обличчя квітками. Дорослі по черзі підводять до них дітей, щоб намалювали їм цятки навколо очей.

Ратха-Ятру щорічно святкують в Індії понад 2 тисячі років. Головне дійство відбувається влітку у місті Пурі, що в штаті Орісса.