• Головна
  • Новини
  • У рамках Днів буддійської культури запоріжці ознайомляться з культурою Тибету...

У рамках Днів буддійської культури запоріжці ознайомляться з культурою Тибету

16.03.2012, 16:23
У рамках Днів буддійської культури запоріжці ознайомляться з культурою Тибету - фото 1

Культурний захід проводитиметься протягом місяця одночасно на декількох майданчиках міста і включатиме в себе виставку буддійського мистецтва «Скарб Тибету», експозиція якої складається з більше ніж 300 оригінальних експонатів, привезених з Тибету, Непалу, Бутану та Індії.

exklusiv.gifВ Запорізькому обласному художньому музеї 14 березня розпочалися «Дні буддійської культури в Запоріжжі». Культурний захід проводитиметься протягом місяця одночасно на декількох майданчиках міста і включатиме в себе виставку буддійського мистецтва «Скарб Тибету», експозиція якої складається з більше ніж 300 оригінальних експонатів, привезених з Тибету, Непалу, Бутану та Індії.

Запоріжжя.jpgСеред них – скульптури і маски з металу, дерева і гіпсу, сувійний живопис (тханки), храмові музичні інструменти, вишивка, різьба по дереву, карбування, етнічні прикраси, інші ритуальні та побутові речі).

Запоріжжя_3.jpgПроводитимуться також кінопокази («Буддизм у сучасному світі», режисера Хенріка Нільсена (Данія), «Тривала подорож, сповнена глибокого змісту», фільм українського режисера Андрія Толошного; «Мистецтво для Просвітлення», режисера Григорія Диккерта (Росія), «Прозорий Лама". Режисер Анна Новікова (Росія)), лекції про буддійське мистецтво, філософію та майстер-класи з медитації тощо.

Запоріжжя_2.jpgОрганізатор проекту – Благодійний фонд «Жива традиція» – вже проводив виставку в 12 містах України протягом кількох років. Виступаючи на відкритті, Голова правління фонду Рибін О. М. висловив сподівання на те, що «Дні буддійської культури» допоможуть всім запорожцям доторкнутися до багатовікової традиції.

Запоріжжя_5.jpgНа думку представника УАРС Клемешина О.К., «Дні буддійської культури в Запоріжжі» є непросто цікавою подією для міста, а й яскравим підтвердженням реалізації на практиці законодавства України про свободу совісті, утвердженням релігійної толерантності на рівні громадянського суспільства.

Запорізький буддійський центр лінії Карма Каг’ю був заснований ще у 1993 році. Він входить до Об’єднання буддистів Діамантового шляху лінії Карма Каг'ю і знаходиться під духовним керівництвом Г'ялва Кармапи XVII Тхає Дордже та скеровується Ламою Оле Нідалом. Це об’єднання на сьогодні є найбільшою буддійською організацією в Україні: до його складу входять 20 буддійських центрів та медитаційних груп з більшості обласних центрів України. Об’єднання є частиною міжнародної спільноти буддистів традиції Карма Каг’ю.