Філарет скликає форум на захист «Київського Патріархату»

14.12.2019, 11:55
Форум "На захист Київського Патріархату" відбудеться уКиєві 20 грудня, повідомив почесний патріарх ПЦУ Філарет.

Форум "На захист Київського Патріархату" відбудеться уКиєві 20 грудня, повідомив почесний патріарх ПЦУ Філарет.

"Ми зібралися сьогодні напередодні форуму, який відбудеться 20 грудня 2019 року в Українському домі. Тема цього форуму - за Український, за Київський патріархат", - сказав Філарет на прес-конференції у п'ятницю у Києві. Про це інформує Інтерфакс-Україна.

За його словами, захищати Київський Патріархат необхідно, оскільки "сили і зовнішні, і внутрішні, спрямовано на знищення Київського патріархату".

Почесний патріарх також зазначив, що учасники форуму звернуться до народу. "Але крім цього ми звертаємося і до президента, як гаранта Конституції, зберегти релігійну свободу в Україні. Якщо в Україні свобода релігій, то Київський Патріархат з реєстрації знімати неможливо", - наголосив Філарет.

На його думку, зняття з реєстрації Київського Патріархату - це порушення свободи совісті, і зроблено це було незаконно.

"Крім того, ми маємо намір звернутися і до світової громадськості, зокрема, до ОБСЄ з прав людини, звернутися до Організації Об'єднаних Націй теж із прав людини, щоб захистити наші релігійні права", - сказав Філарет.

За його словами, мета таких звернень - "повернути реєстрацію Київського Патріархату". "Ми просимо і Міністерство культури повернути нам цю реєстрацію, і просимо президента, щоб він сприяв верховенству закону", - додав Філарет.

Як повідомлялося, останнім часом Філарет неодноразово заявляв що УПЦ КП продовжує існувати, і що він не має наміру виконувати три умови томосу про автокефалію, наданого Вселенським патріархатом - умови томосу щодо переходу закордонних парафій колишньої УПЦ КП до складу Вселенського патріархату, відмовляється від заборони варити миро та відмовляється вирішувати конфліктні ситуація внутрішнього характеру виключно за погодження з Фанаром.

20 червня, збори, проведені почесним патріархом Філаретом і названі ним "Помісним собором Української православної церкви Київського патріархату", скасували постанову архієрейського собору 15 грудня 2018 року про ліквідацію УПЦ КП. Патріарх Філарет (Денисенко) допустив існування в Україні трьох православних церков. При цьому він зазначив, що якщо Православна церква України під керівництвом митрополита Епіфанія захоче об'єднатися з УПЦ КП, то ніхто не буде заперечувати, а якщо ж ні, то вона існуватиме окремо.

У ПЦУ заявили, що збори за участю почесного патріарха Філарета жодним чином не можуть бути визнані Помісним собором, а їхні рішення є нікчемними в юридичному і канонічному плані. Священний Синод ПЦУ на засіданні 24 червня ухвалив рішення, згідно з яким почесний патріарх Філарет залишається у складі єпископату ПЦУ, але позбавлений права керівництва Київською єпархією. Почесний патріарх Філарет може в листі на ім'я митрополита Епіфанія звернутися до Священного Синоду щодо соборного розгляду свого майбутнього становища в ПЦУ.

Однак у грудні синод УПЦ (ПЦУ) вирішив створити для почесного патріарха Філарета релігійну організацію в складі ПЦУ в формі місії. Почесний патріарх Філарет також має довічне право на здійснення богослужінь у Володимирському соборі Києва.