• Головна
  • Новини
  • Висвячений Філаретом у єпископи священник мав судимість за шахрайство...

Висвячений Філаретом у єпископи священник мав судимість за шахрайство

10.07.2019, 20:35
Висвячений Філаретом у єпископи священник мав судимість за шахрайство - фото 1
Священник Ілля Зеленський, якого владика Філарет після відходу від ПЦУ висвятив на єпископа УПЦ КП, у серпні 2012 року був засуджений за шахрайство з банківськими кредитами. На той час він працював благочинним Ізюмського благочинного округу Харківської єпархії УПЦ КП.

Священник Ілля Зеленський, якого владика Філарет після відходу від ПЦУ висвятив на єпископа УПЦ КП, у серпні 2012 року був засуджений за шахрайство з банківськими кредитами. На той час він працював благочинним Ізюмського благочинного округу Харківської єпархії УПЦ КП, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Religionpravda.com.ua.

шахрайство.jpg

Судячи з матеріалів Балаклейського районного суду Харківської області, Зеленський у період 2005-2006 років взяв три кредити шляхом обману, зловживанням довірою, використовуючи сан священyика і надавши свідомо підроблену довідку про доходи на своє ім’я.

Так, перший кредит о. Ілля оформив у травні 2005 року в АКБ “Національний кредит” у розмірі 35,7 тис. грн на купівлю авто ВАЗ2113 2002 року випуску. І, судячи з усього, виплачувати кредит священник не збирався.

Згодом, у липні 2006 року він провернув схожу схему в “Ощадбанку”. На цей раз осмілілий священнослужитель обрав вже новеньке і значно дорожче авто, оформивши кредитний договір на 129 тис. грн на купівлю Hyundai Tucson 2006 року випуску. Кредит він так само не виплачував.

На довершення, у листопаді 2006 року Зеленський повернувся до відділення АКБ “Національний кредит”, надав неправдиві відомості про заставне майно й оформив кредитний договір на 70 тис. грн. За вже перевіреною схемою священник кредит не виплачував.

Покарання наздогнало Іллю Зеленського 2012 року. На початку липня суддя постановив взяти священника під варту, проте за кілька тижнів запобіжний захід було змінено на підписку про невиїзд. Суд зважав на те, що підсудний повністю визнав свою провину, дає свідчення, частково відшкодував матеріальний збиток та має на утриманні неповнолітню дитину і батьків пенсійного віку.

Щодо автівок, то Hyundai Tucson було повернуто “Ощадбанку”, а доля ВАЗу залишилась невідомою.

Згідно з вироком суду від 15 серпня 2012 року, Зеленського було визнано винним за ст. 190 ч. 3, ст. 190 ч. 4 КК України (шахрайство, вчинене у великих і особливо великих розмірах) та засуджено до 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Однак суд, керуючись ст. 75 ККУ (Звільнення від відбування покарання з випробуванням), вирішив звільнити священника від відбування покарання з іспитовим строком 3 роки.

Протягом цього строку Зеленський нових злочинів не вчиняв, принаймні офіційно, за межі країни без дозволу не виїжджав, тож 9 вересня 2015 року суд звільнив його від покарання. Проте запис в особовій справі залишився.