• Головна
  • Новини
  • Філарет розповів про "таємну угоду між Патріархом Варфоломієм і президентом Порошенком"...

Філарет розповів про "таємну угоду між Патріархом Варфоломієм і президентом Порошенком"

25.06.2019, 14:28
Почесний патріарх ПЦУ Філарет сьогодні на брифінгу у Києві заявив, що між Петром Порошенком і Вселенським Патріархом була підписана угода, згідно з якою Константинопольський Патріархат отримає контроль над низкою монастирів в Україні.

Почесний патріарх ПЦУ Філарет сьогодні на брифінгу у Києві заявив, що між Петром Порошенком і Вселенським Патріархом була підписана угода, згідно з якою Константинопольський Патріархат отримає контроль над низкою монастирів в Україні.

«3 листопада 2018 року президент Порошенко підписав з Патріархом Варфоломієм угоду, згідно з якою в Україні відкриваються ставропігійні місії - екзархати. Ці ставропігійні екзархати підпорядковуються безпосередньо не предстоятелю Української церкви, а Вселенському патріарху. До цих екзархатів включили Андріївську церкву, Флорівський і Корецький монастирі, Манявський скит, Успенський храм у Львові і ще один монастир у Чернігівській області. Ці монастирі повинні підпорядковуватися безпосередньо Вселенському патріарху. Яка ж це автокефалія, коли Вселенський патріарх буде керувати одним із важливих православних монастирів», - сказав єрарх і наголосив, що він про це нічого не знав.

Також Філарет повідомив, що тепер ПЦУ має сплачувати Вселенському Патріархату із кожної парафії щомісячні фінансові внески в розмірі від 4000 до 20 000 доларів, а потім поправив: 28 млн. щомісячно. Таку заяву він зробив, посилаючись не на конкретні документи, а на статтю у виданні «Вести».

А ще розкритикував Томос, який, за його словами, не дає ПЦУ справжньої автокефальності: «Нам дали назву не Українська Православна Церква, а Православна Церква в Україні, а це значить, що ми маємо права тільки в межах України, а за її межами – ні. Згідно з цим Томосом, всі складні питання українського православ’я вирішуються Вселенським Патріархом. Ця, так звана автокефальна Церква, фактично не має права на автокефалію».