На Собор УПЦ КП до Філарета прийшло 2 єпископи з понад 40

20.06.2019, 11:43
На Собор УПЦ КП до Філарета прийшло 2 єпископи з понад 40 - фото 1
У Києві у Володимирському соборі з ініціативи владики Філарета розпочалось зібрання частини єрархів, священників та мирян колишньої УПЦ Київського Патріархату, яке його учасники називають "помісним Собором".

У Києві у Володимирському соборі з ініціативи владики Філарета розпочалось зібрання частини єрархів, священників та мирян колишньої УПЦ Київського Патріархату, яке його учасники називають "помісним Собором".

Собор_Філарет.jpg

Головна мета "Собору", як раніше анонсував колишній патріарх УПЦ КП Філарет, — відродити Київський Патріархат, який буде існувати окремо від автокефальної Православної Церкви України.

"Собор" проводять у колишньому головному храмі УПЦ КП — Володимирському соборі, настоятель якого протоєрей Борис Табачек є прибічником та давнім соратником Філарета.

На "помісний Собор" УПЦ КП прибули, крім Філарета, лише 2 єпископи з понад 40, які до неї раніше належали. З Росії приїхали митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф та його вікарний єпископ Петро (Москальов). У РФ та Молдові існують декілька православних парафій, які належали до УПЦ КП, ними керують саме ці єрархи.

Відповідно до списку учасників "Собору", на нього мав приїхати єпископ Фалештський і Східно-Молдовський Філарет (Теодор Панку), але він не прибув.

Doc-w.jpg

Як передає кореспондент BBC News Україна, захід закритий для преси, але перед початком "собору" у Володимирському храмі було не більше десятка священників.

На "Собор" були запрошені настоятелі деяких монастирів: Свято-Феодосіївського архимандрит Макарій (Папіш), Свято-Миколаївського (у Богуславі) архимандрит Арсеній (Пожарний). За даними BBC, архимандрит Макарій відмовився йти на "Собор".

У Володимирський собор запросили також насельника Свято-Феодосіївського монастиря архимандрита Андрія (Маруцяка) протоєрея: Леонтія Никитенка, Романа Загурського (США), Володимира Чайку (Німеччина) та диякона Василія Дідуха.

Водночас джерела BBC у ПЦУ припускають, що частина вказаних у списках гостей настоятелів можуть не з'явитись на Собор.