• Головна
  • Новини
  • Автори Роз’яснення дискредитують почесного Патріарха, - Юраш про заяву «прес-служби УПЦ КП»...

Автори Роз’яснення дискредитують почесного Патріарха, - Юраш про заяву «прес-служби УПЦ КП»

07.06.2019, 11:23
Автори Роз’яснення дискредитують почесного Патріарха, - Юраш про заяву «прес-служби УПЦ КП» - фото 1

Релігієзнавець Андрій Юраш прокоментував заяву «прес-служби УПЦ КП», у якій стверджується, що підписаний почесним Патріархом Філаретом документ про ліквідацію Української Православної Церкви Київського Патріархату не є рішенням Помісного Собору і відповідно не має юридичної сили.

Релігієзнавець Андрій Юраш прокоментував заяву «прес-служби УПЦ КП», у якій стверджується, що підписаний почесним Патріархом Філаретом документ про ліквідацію Української Православної Церкви Київського Патріархату не є рішенням Помісного Собору і відповідно не має юридичної сили.

Зокрема, Андрій Юраш акцентував, що «рівень брехні і маніпуляцій, в цьому нібито офіційному документі, просто зашкалює».

Про це він написав у Facebook, повідомляє ІА ЗІК.

«Учора з’явилася чергова заява («Роз’яснення») т.зв. пресслужби ліквідованої ще у грудні минулого року УПЦ КП, себто заява групи людей (чи людини), яка називає себе пресслужбою неіснуючої на даний момент релігійної структури. Це «Роз’яснення» вже було активно коментоване, але я би хотів при нагоді привернути увагу до одного дуже показового і надзвичайно промовистого факту: це рівень брехні і маніпуляцій, який просто зашкалює в цьому нібито офіційному документові! Якщо Патріарх Філарет знав і благословляв цей документ, то він несе персональну за нього відповідальність. Якщо ж ця заява з’явилася без відома Патріарха, то треба терміново змінювати весь штат, який зібраний навколо його Святості. Бо присутня в документі неправда кидає тінь на авторитет останнього глави колишньої УПЦ КП», – підкреслив релігієзнавець.

Зокрема, він звернув увагу на один промовистий приклад: в заяві йдеться, що начебто питання ліквідації УПЦ КП постало тільки 15-го грудня зранку, «перед самим Об’єднавчим собором».

«Автори «Роз’яснення» або цілком не володіють інформацією, або свідомо брешуть: бо питання проведення ліквідаційного собору виникло напередодні, оскільки стало зрозуміло, що до Києва з’їдуться всі архієреї та по два представника від кожної з єпархій: тобто, майбутній ліквідаційний собор буде винятково репрезентативним і повносилим», – акцентував Андрій Юраш.

Він пояснив, що напередодні Собору увечері було зібрано спеціальну нараду, узгоджено текст документу про ліквідацію УПЦ КП, що мав бути ухвалений Помісним Собором УПЦ КП, та входження в структуру утворюваної УПЦ (ПЦУ), а один з архиєреїв тодішньої УПЦ КП, уповноважений вести переговори відбув до Патріарха Філарета, щоб узгодити запропонований текст.

«Через орієнтовно півтори години цей архиєрей повернувся і повідомив, що Патріарх погоджує текст ліквідаційної ухвали Помісного собору УПЦ КП. Себто, заява про спонтанність і те, що ніхто не планував ліквідовувати УПЦ КП, м’яко кажучи, не відповідає реальному стану речей», – наголосив релігієзнавець.

«Якщо ті, хто вважає себе працівником пресслужби, називають себе журналістами, то мушу їх розчарувати: журналістами є ті, хто прагне з’ясувати правду, а не маніпулювати нею, підтасовувати факт, а в цьому конкретному випадку – «підставляти» та дискредитувати авторитетного і шанованого, 90-річного церковного діяча, який так багато потрудився для утвердження ідеї канонічної української автокефалії. Отож, якщо ви шануєте і бажаєте підкріпити авторитет святішого Патріарха Філарета, то не полініться в максимально стислі строки спростувати зміст опублікованого вчора документу. Брехати – гріх! А брехати тим, хто добре розуміє, що таке гріх, гріховніше – в багато разів!» – Підсумував Юраш.

Нагадаємо, неіснуюча УПЦ КП оприлюднила «роз’яснення»: стверджує, що не самоліквідовувалася.