• Головна
  • Новини
  • Синод УПЦ КП затвердив новий повний титул Предстоятеля Церкви...

Синод УПЦ КП затвердив новий повний титул Предстоятеля Церкви

20.10.2018, 15:45
Синод УПЦ КП затвердив новий повний титул Предстоятеля Церкви - фото 1
20 жовтня 2018 року у Синодальній залі Київської Патріархії під головуванням Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета .відбулося засідання Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату.

20 жовтня 2018 року у Синодальній залі Київської Патріархії під головуванням Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета відбулося  засідання Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Синод_КП.jpg

Учасники Синоду обговорили питання про титул Предстоятеля Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Йшлося про те, що переважна більшість Предстоятелів Помісних Православних Церков мають повну та скорочену форму титулування. У повній формі титулування відображається статус Предстоятеля як першого серед єпископів (архієпископа) відповідного народу (див. 34 Апостольське правило), як архієрея (митрополита) церковної області (єпархії), історичні титули, та при наявності – титул Патріарха.

Традиційно у Помісних Церквах грецької національної традиції титул «Святіший» використовується лише щодо Архієпископа Константинополя – Нового Риму і Вселенського Патріарха, всі інші Предстоятелі титулуються «Блаженнійший». У інших Помісних Церквах, окрім Румунської, титул «Святійший» вживається щодо всіх Патріархів. Предстоятель Грузинської Православної Церкви носить титул «Святійший і Блаженнійший».

Історичний титул архієреїв Київської Митрополії Константинопольського Патріархату включав у себе особистий статус – «православний Архієпископ», статус глави великої церковної області – «митрополит Київський, Галицький і всієї Руси» (зустрічається варіант – «Ро́ссїи»). Також у титулі Київського архієрея історично відображалося підпорядкування йому, як священноархімандриту, особливо значної святині – Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Синод УПЦ КП ухвалив:

1. У зв’язку зі змінами, які відбуваються в Українській Православній Церкві, беручи до уваги історичну традицію, практику Помісних Православних Церков та інші істотні обставини, запровадити для Предстоятеля Української Православної Церкви Київського Патріархату повну і скорочені форми титулу.

2. Повний титул має наступну форму: «Святіший і Блаженнійший (ім’я), Архиєпископ і Митрополит Києва – Матері міст Руських, Галицький, Патріарх всієї Руси-України, Свято-Успенських Києво-Печерської та Почаївської Лавр Священноархимандрит».

Скорочений титул має наступну форму: «Святіший (ім’я), Патріарх Київський і всієї Руси-України».

3. У відносинах з іншими Помісними Православними Церквами допустимою формою є «Блаженніший Архиєпископ (ім’я), Митрополит Київський і всієї Руси-України» та похідні від нього.

4. За богослужіннями титул Предстоятеля проголошується відповідно до текстів Служебника та Чиновника Архиєрейського служіння, прийнятих в Українській Православній Церкві Київського Патріархату: «Святішого (ім’я), Патріарха Київського і всієї Руси-України».