• Головна
  • Новини
  • «У нас за рознарядкою людей не зганяють, штучно явку не накручують», - архиєпископ УПЦ КП про святкування 1030-ої річниці Хрещення...

«У нас за рознарядкою людей не зганяють, штучно явку не накручують», - архиєпископ УПЦ КП про святкування 1030-ої річниці Хрещення

25.07.2018, 09:33
«У нас за рознарядкою людей не зганяють, штучно явку не накручують», - архиєпископ УПЦ КП про святкування 1030-ої річниці Хрещення - фото 1
Архиєпископ Сімферопольський і Кримський, глава Херсонської єпархії УПЦ КП Климент (Кущ) прокоментував кореспонденту РІСУ ситуацію з організацією поїздки віруючих в Херсонській єпархії УПЦ КП до Києва на святкування 1030-ої річниці Хрещення Русі.

Архиєпископ Сімферопольський і Кримський, глава Херсонської єпархії УПЦ КП Климент (Кущ) прокоментував кореспонденту РІСУ ситуацію з організацією поїздки віруючих в Херсонській єпархії УПЦ КП до Києва на святкування 1030-ої річниці Хрещення Русі.

Климент.jpg

«Слава Богу, що у державних чиновників, у Президента України, влади на місцях затверджується у свідомості, що День Хрещення Русі - наше національне велике свято. Київська Русь як держава виникла після Хрещення князем Володимиром, і багато європейських дворів вважали за честь спілкуватися з Києвом. І слава Богу, що в свідомості людей в Україні відроджується духовність. Рубали наше коріння, викорчовували нашу віру, і все одно через багато років з'являються паростки, які дадуть хороші плоди. 300 років планомірно знищували нашу історію, культуру, і тільки останні 25 років ми намагаємося це все відродити. Але тільки ми до цього підійшли впритул - почалася війна. Агресор не хоче приймати, що є держава Україна», - говорить архиєпископ.

Він наголошує, що в УПЦ КП вдячні владі, що вона відгукнулась на прохання Церкви допомогти доїхати віруючим до Києва.

«Це було наше прохання, ніхто ні за якою рознарядкою нікого не зганяє, ніхто штучно явку накручувати не збирається. Це вже не часи Януковича: бульдозерами, ОМОНом під дулами автоматів ніхто людей збирати не буде. Священики по храмах з'ясовували у своїх прихожан, хто хоче поїхати. У Херсоні, судячи зі списків, які вже надійшли до управління єпархії, хочуть їхати до Києва 500 чоловік, і по області - теж близько 500. Ці дані знаходяться в райадміністрації. Влада попросила надати таку інформацію, щоб розуміти, скільки транспорту потрібно дати. Для наших віруючих це безкоштовна поїздка. А до хресного ходу в Києві ми вирішили влаштувати місіонерський автопробіг для того, щоб об'їхати 7 основних районів Херсонської області. Ми хочемо об'єднати людей однією ідеєю Хрещення Русі. Хочемо, щоб люди розуміли, що таке хрещення, що таке благодать Духа Святого. Суспільство має повернутися до Бога, очиститися від гріхів, якщо хоче жити добре, якщо хоче, щоб не було війни. Коли людина звертається до Бога - тільки тоді починається розвиток. Коли в кінці 80-х років стали відроджувати Церкву, хоча це була російська Церква, але саме там, в церквах, почав відроджуватися український дух, українська культура і ідея. І люди, які зберегли в собі цю ідею і культуру, зробили так, що Радянський Союз розпався, і відродилася українська держава. І сьогодні ми намагаємося об'єднати наше суспільство, щоб подолати зовнішнього ворога. Адже звідки пішла війна? Коли виникло розчарування, корупція, коли люди «зажрались», кричали, що «ми без крові отримали незалежність». Але суспільство забуло свою історію, і тому Бог попустив, щоб ми згадали всіх своїх померлих предків, і щоб сьогодні оплакували своїх загиблих. І якщо духовно не відродимо державу - знову знайдуться ті, хто прийде до нас і почне нами керувати. І будемо як євреї в Вавилонському полоні, сидіти на ріках вавилонських і плакати. Але ми сподіваємося, що процес, пов'язаний зі створенням Єдиної помісної Церкви, як би хто не чинив спротив, невідворотний. І що цей процес буде сприяти відродженню духовності», - говорить владика Климент.

Він не вірить, що вірянам УПЦ (МП) забороняють їхати до Києва: «Що стосується звинувачень у тому, що десь на місцях влада чинить представникам Московського Патріархату перешкоди в поїздці до Києва, то у нас таких заборон немає. Представники МП можуть підійти в райадміністрацію з власними списками і попросити про допомогу. Я ніколи не повірю, що Московському Патріархату відмовляли в транспорті або навіть забороняли комерційним структурам давати автобуси, оскільки це суперечить ідеї консолідації суспільства. Це вже когось, як то кажуть, «біс крутить». Робота з підготовки до поїздки триває вже місяць, в держадміністрації постійно проходять наради, як вирішити ті чи інші проблеми. Але на них ніколи не було жодного представника від Московського Патріархату».