• Головна
  • Теми
  • Патріарх Філарет у Манявському скиті розповів, як мирно цьогоріч православні України отримають автокефалію...

Патріарх Філарет у Манявському скиті розповів, як мирно цьогоріч православні України отримають автокефалію

07.07.2018, 17:23
Патріарх Філарет у Манявському скиті розповів, як мирно цьогоріч православні України отримають автокефалію - фото 1
У Хресто-Воздвиженському Манявському монастирі відбулася святкова проща за участі тисяч паломників з різних куточків України. Щорічно вона відбувається з нагоди свята Івана Хрестителя, яке відзначаємо 7 липня.

У Хресто-Воздвиженському Манявському монастирі відбулася святкова проща за участі тисяч паломників з різних куточків України. Щорічно вона відбувається з нагоди свята Івана Хрестителя, яке відзначаємо 7 липня.

Манява-1w.gif

І вже протягом багатьох років Манявську обитель цього дня відвідує Патріарх УПЦ КП Філарет, який очолює урочисту Літургію.

Цьогоріч під час Літургії молилися за Вселенського Патріарха Варфоломія, президента та Верховну Раду України та за «справу, яку вони розпочали» –  створення єдиної помісної православної Церкви в Україні.

Патріарху Філарету співслужили єпископи та архиєпископи з різних архиєпархій УПЦ КП – єпископ Дніпровськийі Криворізький Симеон, архиєпископ Дрогобицький і Самбірський Яків, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, митрополит Чернівецький і Буковинський Данило, архієпископ Вишгородський, вікарій Київської єпархії Агапіт, архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря), митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф, митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський, Патріарший намісник Епіфаній, єпископ Паїсій Житомирський і Овруцький, митрополит Іва́но-Франкі́вський і Га́лицький Іоаса́ф.

Манява-2w.gif

Під час богослужіння духовенство та прочани вшанували також святих Іова і Феодосія Манявських, яких Патріарх Філарет назвав тими, хто уподобився Івану Хрестителю у сподвижництві та боротьбі з гріхом.

Зі слів Предстоятеля УПЦ КП, війна на його рідному сході України є наслідком гріха – відмови від Бога.

Манява-3w.gif

«Саме тому Бог допустив цю війну, щоб показати краще нашого народу і виправити наші гріхи, - наголосив Патріарх. – Весь світ бачить любов, яка йде від волонтерства. З іншого боку, глянувши на схід, бачимо – храми побудували, а до них не ходили, мовляв, будемо жити без Бога, він нам не потрібен. Так от, щоб Бог став потрібним,  він послав населенню моєї малої  батьківщини – Донбасу ці страждання. Отже, коли ці люди навернуться – він пошле перемогу», – резюмував першоєрарх УПЦ КП.

Манява-4w.gif

Зупинився Патріарх Філарет на питанні, яке турбує багатьох – створення єдиної помісної православної Церкви в Україні і надання їй Томосу про автокефалію:

Манява-5w.gif

«Зараз це питання обговорюється скрізь по Україні, – каже Глава УПЦ КП. – Суть в тому, що Вселенський Патріарх нарешті вирішив дати українській Церкві цей так довго очікуваний Томос. І попросив, щоб весь єпископат Київського Патріархату, Автокефальної Церкви в Україні і частина Московського Патріархату звернулися до нього з проханням про його надання. І щоб з таким самим проханням звернувся Президент України та Верховна Рада. Ці умови ми виконали. В якому стані зараз перебуває справа створення єдиної помісної Церкви в Україні: Вселенський Патріарх створив комісію з трьох митрополитів, які об’їжджають усі православні Церкви світу та інформують їх про наміри Вселенського Патріарха надати українській Церкві Томос. Після цього ми повинні зібратися на Собор і обрати одного Предстоятеля. Йому і буде вручено довгоочікуваний документ про автокефалію. Усе відбудеться ще у цьому році. Тоді Україна буде мати одну православну Церкву, а не три. А хто не захоче об’єднання – змінить свою назву на російську Церкву. Пророкують, що буде велика релігійна боротьба – ніякої боротьби не буде. Бо ми силою в українську Церкву затягувати не будемо. А хто прийде – приймемо з любов’ю. Москва хоче такої релігійної боротьби, щоб під приводом захисту своєї Церкви силою втручатися у наші справи. Але ми будемо діяти так, що не дамо приводу для такого втручання. Коли наші Церкви об’єднаються, то українська Церква буде хоча і не найбільшою серед православних, але великою – більшою за активністю від російської, бо в Росії в такій кількості, як у нас, у храмах не збираються. Господь бачить це і тому благословить наш народ і державу».

Про це інформує Наталія Палій.