• Головна
  • Новини
  • Глава УПЦ КП подав до Константинополя апеляцію щодо незаконного позбавлення його сану з боку РПЦ...

Глава УПЦ КП подав до Константинополя апеляцію щодо незаконного позбавлення його сану з боку РПЦ

27.06.2018, 14:28
Глава УПЦ КП подав до Константинополя апеляцію щодо незаконного позбавлення його сану з боку РПЦ - фото 1
Спікер УПЦ Київського Патріархату архиєпископ Єстратій (Зоря) спростував поширену в УПЦ (МП) думку про те, що анафему, накладену Російською Церквою на Патріарха Філарета, може скасувати лише РПЦ.

Євстратій.jpgСпікер УПЦ Київського Патріархату архиєпископ Єстратій (Зоря) спростував поширену в УПЦ (МП) думку про те, що анафему, накладену Російською Церквою на Патріарха Філарета, може скасувати лише РПЦ.

В УПЦ КП зазначають, що Патріарх Філарет уже звернувся по апеляцію до Константинопольського Патріарха як вищої апеляційної інстанції у церковних судових суперечках.

Про це архиєпископ Євстратій повідомив 25 червня у Фейсбуці.

1. Заяви про те, що «анафему може зняти лише та Церква, яка її наклала» - є брехнею. Згідно з канонічними правилами, які ніхто не заперечує, Патріарх Константинополя має права вищої апеляційної інстанції у судових суперечках, коли на рівні Помісної Церкви питання не може бути вирішене, а проблема виходить за місцеві рамки.

Патріарх Філарет вже подав до Вселенського Патріарха і Синоду канонічну апеляцію, вважаючи «позбавлення сану та анафему» - не дійсними, бо МП не дотримався канонічної судової процедури і рішення виносив свавільно. Константинопольський Патріархат має повне канонічне право у визначений ним спосіб задовольнити цю апеляцію. І бажання чи не бажання Москви прийняти цей факт - не має жодного значення.

2. Без відкинення московської анафеми немає ніякого іншого способу з боку Константинополя визнати українських архиєреїв, які є поза МП. А без визнання єрархів та духовенства УПЦ КП і УАПЦ - немає сенсу говорити про автокефалію, адже на базі Московського Патріархату Константинополь не може її проголосити - бо МПвУ автокефалії загалом і від Константинополя зокрема - не хоче.

Тож питання полягає не тільки і не стільки в особі самого Патріарха Філарета, скільки в тому, що без визнання московських анафем щодо нього не дійсними - єдиної Помісної Церкви створити не може ніхто.

3. Ніхто зі світських осіб в Україні, а також ніхто з боку Вселенського Патріархату не ставив і не ставить умови усунення Патріарха Філарета. Твердження про нібито наявність таких умов чи нібито вчинений тиск на Патріарха, зокрема з боку Адміністрації Президента - є абсолютною фантазією/брехнею та свідомою провокацією.

І Президент, і його Адміністрація не втручаються у питання предстоятельства - це є внутрішнє питання Церкви. І коли прийде час - Церква самостійно вирішить його, підтримавши, переконаний, Патріарха Філарета, як єдиного беззаперечного церковного лідера з найвищим авторитетом і в самій Церкві, і в суспільстві.