Патріарх Філарет прибув на Буковину

Патріарх Філарет прибув на Буковину - фото 1
Предстоятель УПЦ КП відвідав кафедральний храм Чернівців, поспілкувався з керівниками області та міста, зустрівся із місцевими журналістами.

“Це далеко не перший мій візит на Буковину, - сказав Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. – Я був тут багато разів, в тому числі ще у радянський час”.

20 липня першоєрарх Української Православної Церкви Київського Патріархату прибув до Чернівців. Ще за дві години до його приїзду сотні вірних чекали свого Патріарха на подвір’ї кафедрального храму прп. Параскеви Сербської, що на вул. М. Заньковецької у центрі міста.

Чернівці-1w.jpg

Патріарх Філарет завітав у Чернівецьку обласну державну адміністрацію, де у кабінеті голови ОДА Олександра Фищука поспілкувався із губернатором, головою обласної ради Іваном Мунтяном та міським головою Чернівців Олексієм Каспруком.

Чернівці2w.jpg“Моя місія, - зауважив Патріарх Філарет, - не лише молитися, а й об’єднувати людей, саме тому я їжджу Україною”.

На брифінгу для місцевих журналістів Патріарх Філарет сказав, що Україна зараз сильно потерпає від зовнішнього агресора – Росії. Бо якби справа була тільки у місцевих сепаратистах, то Україна давно навела б з ними порядок.

- Ми не будемо рабами, - додав глава УПЦ КП. - Україна - миролюбнаа країна. Росія мала бути гарантом недоторканості після того, як України відмовилася від ядерної зброї. На сході України Росія втрутилася у наші внутрішні справи. Ми - жертва агресора. Але зло перемагає лише ненадовго, завжди перемагає добро.

А ось на запитання про те, як Його Святість прокоментує ситуацію, що склалася у Чернівцях щодо відновлення Хреста-Пієти у центрі міста, митрополит Чернівецький і Буковинський Данило вніс ремарку, що це “місцеве питання, а треба задавати щось всеукраїнське, не такі місцеві дрібниці, як Пієта”.

Нагадаємо, не так давно Чернівці могли опинитися перед серйозним релігійним конфліктом, коли на ініціативу греко-католицької громади міста та небайдужих чернівчан відновити Пієту, проти виступили у Чернівецько-Буковинській єпархії УПЦ КП, а згодом проти Пієти виступили і місцеві православні УПЦ (МП).

Хоча на самому початку (а це ще 90-і роки) ініціативу відновлення Пієти висловлювали історики та громадські діячі.

Опісля брифінгу Патріарх поїхав до храму прп. Параскеви Сербської, щоб помолитися там разом із чернівчанами. А вже у п’ятницю його Святість відвідає село Дорошівці Заставнівського району, яке відзначає своє 400-річчя. Там глава УПЦ КП відслужить Святкову Літургію.