• Головна
  • Новини
  • Глава УПЦ КП у Полтаві вшанував пам’ять Паїсія Величковського та відкрив резиденцію святого Миколая...

Глава УПЦ КП у Полтаві вшанував пам’ять Паїсія Величковського та відкрив резиденцію святого Миколая

29.11.2016, 11:22
Глава УПЦ КП у Полтаві вшанував пам’ять Паїсія Величковського та відкрив резиденцію святого Миколая - фото 1
27 – 28 листопада Полтаві побував Патріарх Київський і Всієї Руси України Філарет. Його візит відбувся з нагоди днів пам’яті преподобного Паїсія Величковського.

exklusiv.gif27 – 28 листопада  Полтаві побував Патріарх Київський і Всієї Руси України Філарет. Його візит відбувся з нагоди днів пам’яті преподобного Паїсія Величковського.

Дні пам’яті Паїсія Величковського вже стали доброю традицією у Полтаві, адже саме тут народився Преподобний і саме у Свято-Успенському соборі служив його батько. Тому дуже символічно, що саме у цьому соборі Патріарх  Філарет очолив святкові богослужіння.

Полтава_2.jpg

До святкових днів Свято-Успенський собор оновили – тут встановили іконостас, робота над яким тривала понад п’ять років. Іконостас – не звичайний, його вінчає тризуб, обрамлений калиною та дубовим листям. «Ми довго радилися щодо цієї ідеї, і вирішили зробити  іконостас саме таким. Пам’ятаю, якось побачив іконостас у церкві Московського Патріархату, увінчаний двоголовим орлом. І подумав – наш іконостас повинен бути увінчаний тризубом,  аби кожен, хто переступає поріг цього храму розумів – це українська церква», – розповів архиєпископ Федір, владика Полтавський і Кременчуцький.

Додамо, що у Полтаві провели вечірнє богослужіння, де вперше прозвучала Служба Паїсія Величковського українською мовою. Її текст був привезений з лаври, де преподобний був настоятелем, а переклад здійснив єпископ Кропивницький Марк.

Патріарх Філарет у Полтаві також відкрив резиденцію святого Миколая, яку збудували поруч із Свято-Успенським  собором. «Задум про це виник рік тому, і втілили ми його завдяки меценатам. Це і меценати українські і закордонні. У першу чергу тут прийматимемо діток воїнів АТО та пільгових категорій. Волонтери «Полтавського батальйону небайдужих» вже більше місяця працюють над створенням іграшок та сувенірів. Думаємо, що будиночок Миколая порадує полтавську малечу», – розповіла під час відкриття координатор «Полтавського батальйону небайдужих» Наталія Гранчак.

Полтава_1.jpg

Фінальним акордом днів пам’яті  Паїсія Величковського стала  урочиста академія в обласному музично драматичному театрі імені Гоголя.

Полтава_3.jpg

Протягом вечора тут вручили багато нагород – зокрема,  ордени «За жертовність та любов до України» вручили родичам загиблих воїнів. Крім того, відбулося вручення єпархіальної премії Паїсія Величковського. Її лауреати – науковці, меценати, письменники та журналісти. Про це РІСУ повідомив Сергій Євтушенко.