УПЦ КП на Дніпропетровщині врешті отримала приміщення під єпархіальне управління

Представникам УПЦ КП нещодавно передали у користування колишній маєток ХІХ століття у середмісті Дніпропетровська. У тодішньому Катеринославі він належав власнику цегляного заводу Фердинанду Андереггу.

У п’ятницю, 8 квітня, його освятив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, передає власкор РІСУ Софія Богуцька.

У цій будівлі на колишній вулиці Артема, 3-а, а нині Січових Стрільців, знаходився шкірно-венерологічний диспансер. Вона останні роки стояла пусткою і почала руйнуватися. Тож священнослужителі найближчим часом розпочнуть її реконструкцію.

Нове єпархіальне управління УПЦ КП в Дніпропетровську

На облупленому фасаді вже з'явилися нові таблички. Перш ніж розпочати роботи — ще не діюче управління відвідав Патріарх Філарет. У приміщенні ще прохолодно та сиро. Втім, на стінах священнослужителі вже розвісили ікони.

Предстоятель УПЦ КП каже, що ця будівля — то справжній подарунок обласної влади для Церкви. Довгі роки єпархіальне управління знаходилося в двох невеликих орендованих кімнатах.

“Ми вважаємо це подарунком для нашої Церкви за ту активну діяльність, яку Київський Патріархат проявляє в умовах неоголошеної війни на Сході. Ця акція буде стимулювати наш єпископат і вірян ще більше підтримувати наш народ і державу у боротьбі за нашу незалежність”, — наголосив Патріарх. Він вважає, що всі Церкви в Україні мають долучитися до такої боротьби.

“Ми займаємо позицію нормальних стосунків між Київським та Московським патріархатами і з усіма Церквами – і протестантськими, і католицькими. Тому що наш супротивник – Росія. Відчувши, що не може перемогти нас зброєю, вона хоче зробити всередині України розбрат. І тоді ослаблену Україну взяти голими руками. Ми це розуміємо. Тому прикладаємо всіх зусиль, аби не було ворожнечі на релігійному ґрунті», — запевнив Патріарх Філарет.

Освячення приміщення

Зараз УПЦ КП має в області більше 200-т парафій — 30-ть з них у самому Дніпропетровську. Патріарх Філарет каже, що по всій країні триває процес переходу вірян з церков УПЦ (МП) до УПЦ КП. Так вже зробили у понад 60-ти парафіях.

Крім того, мова йшла і про утиски Церкви в окупованому Криму та Донбасі. У Сімферополі нині під загрозою знаходить єпархіальне управління та кафедральний собор — їх намагаються відібрати. А на непідконтрольній українському війську Донеччині та Луганщині парафії пішли у підпілля.

“Там безперешкодно може здійснювати богослужіння тільки МП, а всі інші — і КП, і РКЦ, і УГКЦ, і протестантські церкви — такого права не мають. Оце приклад вам, як ставиться Росія до свободи совісті. Не дозволяють по всій окупованій території, але богослужіння здійснюються підпільно”, — зауважив владика.

Патріарх Філарет у час Великоднього посту просить усіх вірян молитися та бути впевненими у перемозі: “Від Бога залежить і наша перемога, і наше майбутнє. Ми віримо, що Бог не тільки існує, а ще й керує і народами, і кожною людиною, зокрема. Тому треба Богові молитися, а свою віру виявлять у добрих справах. Те, що наш народ виявляє зараз цю любов до ближнього — я закликаю посилювати і надалі. І Господь дасть нам тоді перемогу, мир і добробут!”.

Нове єпархіальне управління УПЦ КП в Дніпропетровську