Новопризначений єпископ Варсонофій: ми мусимо збудувати кафедральний собор УПЦ КП на Закарпатті

Новопризначений єпископ Варсонофій: ми мусимо збудувати кафедральний собор УПЦ КП на Закарпатті - фото 1
Цього тижня владика Варсонофій, який ось уже місяць як очолив Закарпатську єпархію Української Православної Церкви Київського Патріархату, дав першу прес-конференцію. Головна увага була звернена на важливість молитви, питання кафедрального собору, роботу з молоддю і створення центрів допомоги і волонтерства.

За словами владики, УПЦ Київського Патріархату на Закарпатті набуває нового значення: «Теперішня позиція нової Церкви, – каже єпископ, – намір того, щоб люди сприймали її не так, як за останні роки її існування. Якщо питання, які виникнуть у громаді, порушуватимуть чинне законодавство України, ми їх ніколи не будемо торкатися».

Нагадаємо, наприкінці минулого року єпископ Ужгородський і Закарпатський Кирил (Михайлюк), під час перебування в зоні АТО, зодягнутий в одяг священнослужителя та епітрахіль, сфотографувався зі зброєю в руках (він тримав автомат і артилерійський снаряд). Ці фото з’явилися в мережі і дуже швидко спричинили скандал. Згідно з опублікованими у ЗМІ поясненнями, єпископ Кирил нібито «став воїном Христа» і начебто «особисто “послав” нелюдам Путіна декілька боєкомплектів, як кару за окупацію української землі». Однак такі дії єпископа є грубим порушенням канонічних правил, що забороняють священнослужителям брати до рук смертоносну зброю. Окрім того таким вчинком владика Кирил дискредитував Церкву. У зв’язку з цим 26 грудня 2014 р. Cинод УПЦ КП, зважаючи на невідкладність справи, ухвалив рішення заборонити єпископа Ужгородського і Закарпатського Кирила у священнослужінні до повного покаяння. Тоді владика вирішив залишити УПЦ КП і подався до УАПЦ.

Слід сказати, що вірники УПЦ КП на Закарпатті досі не мають свого кафедрального собору. Завдання будівництва храму стояло перед попередником Варсонофія, єпископом Кирилом, однак той так і не встиг виконати цю місію.

Тому зараз у найближчих планах єпископа Варсонофія – навести лад у документації, звести кафедральний собор, єпархіальне управління та храми по області, адже, як зазначає сам єпископ, без цього «кістяку» не можна обійтися. «Життя єпархії продовжується. На превеликий жаль, за керівництва минулого єпископа кафедральний собор так і не був збудований, тому на даний момент маємо на меті розпочати будівництво головного храму єпархії, монастиря та багато чого іншого», – каже владика. За його словами, вже сьогодні тривають переговори з керівництвом Мукачева та Ужгорода – двох центральних міст області – щодо можливості зведення в одному з них кафедрального собору.

«Наразі ми ведемо переговори щодо земельної ділянки та розробляємо проект майбутнього собору. Більш певної інформації надати поки не можу, але мені б хотілося, щоби біля собору була можливість побудувати і єпархіальний центр, і келії, де б жили монахи. Оскільки сам я – монах, то я більше потребую молитовного спілкування з Богом і розумію, що це є важлива потреба і для інших ченців», — зауважив владика Варсонофій.

Окрім цієї місії єпископ планує налагодити в парафіях роботу з молоддю та поширення серед них Слова Божого, формування благодійних фондів та центрів роботи з підлітками і дітьми, які потребують допомоги через складні життєві обставини.

«У час, коли сатана діє через соціум, та «як лев рикаючий, ходить, шукаючи кого пожерти», жоден священнослужитель не повинен втрачати можливості, щоб поспілкуватися з людьми, а тим більше з молоддю», – вважає єпископ УПЦ КП.

І ще одним наріжним каменем служіння нового владики стане активне волонтерство: в кожному храмі єпархії буде створено пункт збору допомоги для військовиків на Сході і 128-ї гірсько-піхотної бригади, а також тим, хто постраждав унаслідок бойових дій: одягом, їжею, медикаментами чи коштами.

«Ми закликаємо людей, – сказав владика Варсофоній – приносити в наші храми продукти харчування, кошти для наших бійців. Таким чином брати участь у мобілізації. Ми будемо підтримувати їх молитовно як священнослужителі і матеріально як люди», наголосив глава єпархії УПЦ КП на Закарпатті.