• Головна
  • Новини
  • Патріарху Філарету Москва пропонувала очолити УПЦ (МП), однак висунула одну умову...

Патріарху Філарету Москва пропонувала очолити УПЦ (МП), однак висунула одну умову

13.07.2014, 22:30
Патріарху Філарету Москва пропонувала очолити УПЦ (МП), однак висунула одну умову - фото 1
Глава УПЦ КП Філарет міг очолити Українську Православну Церкву (Московського Патріархату) в обмін на підтримку інтеграції України до Митного союзу.

Філарет_1.jpgГлава УПЦ КП Філарет міг очолити Українську Православну Церкву (Московського Патріархату) в обмін на підтримку інтеграції України до Митного союзу.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень. Настоятель храму Різдва Христового Микола Салабай повідомив, що, коли захворів Митрополит УПЦ (МП) Володимир, до Київського Патріархату звернулись з Москви. "Це була неофіційна зустріч. З певними пропозиціями щодо подальшої долі української Церкви", - сказав він. Пропозиція надійшла в середині минулого року. Через це приїхав керівник організації "Кремлівська стратегія" Вадим Мінгальов.  Його пропозиція настоятелю Київського Патріархату виглядала як біблейська спокуса.

"Для того, щоб тиснути на мене, пропонувалася зустріч з Патріархом Кирилом на предмет очолення мною Української Церкви, тобто і Київського Патріархату, і Московського, і Автокефальної, але підпорядкування має бути Патріарху Кирилу. Я категорично відповів "Ні"", – заявив Патріарх Філарет.

Як наголошувалося у сюжеті ТСН, вустами Мінгальова Кирило висунув Патріарху Філарету умови: Київський Патріархат, який налічує 15 мільйонів вірників, має відмовитися від підтримки євроінтеграції, і повернутися до ідеї "руського миру" та переваг Митного союзу. Інакше, обіцяв Мінгальов Патріарху Філарету, Україну захоплять, але іншим способом.

Крім того, о. Микола Салабай додав, що він був присутній при цій зустрічі і чудово пам'ятає що сааме обіцялось. Зокрема, йшлося про те, що в Україні будуть заворушення, буде газова війна, що у Москви терпець закінчується, тому будуть приймати радикальні дії проти України, а цілісність держави не буде гарантованою.