• Головна
  • Новини
  • УПЦ КП не збирається скасовувати хресну ходу в День Хрещення Русі через паралельні заходи УПЦ (МП)...

УПЦ КП не збирається скасовувати хресну ходу в День Хрещення Русі через паралельні заходи УПЦ (МП)

03.07.2014, 15:00
УПЦ КП не збирається скасовувати хресну ходу в День Хрещення Русі через паралельні заходи УПЦ (МП) - фото 1
Українська Православна Церква Київського Патріархату не має наміру скасовувати традиційну хресну ходу та молебень на Володимирській гірці на День Хрещення Русі, 28-го липня, через можливий збіг з подібним святкуванням в УПЦ (Московського Патріархату).

9.jpgУкраїнська Православна Церква Київського Патріархату не має наміру скасовувати традиційну хресну ходу та молебень на Володимирській гірці на День Хрещення Русі, 28-го липня, через можливий збіг з подібним святкуванням в УПЦ (Московського Патріархату). Про це повідомив Патріарх Філарет на прес-конференції 3 липня у Києві.

«В нас ніколи не було непорозумінь. Якщо вони звершували там богослужіння 27-го, то ми звершуємо 28-го і тому ми не перетинаємось. І в цьому році ми не бачимо жодних перешкод ні з боку МП, ні з боку влади», - відповів він на питання журналіста.

Зокрема, на 28 липня УПЦКП планує традиційну Літургію у Володимирському соборі, після чого відбудеться хресна хода вулицею Володимирською до Володимирської гірки, що завершиться молебнем. Митрополит Чернігівський Євстратій (Зоря) підкреслив, що на хресну ходу запрошуються не лише віряни КП, а всі ті, хто поділяє християнські цінності, аби поєднатись у спільному святкуванні.

Окремо владика розповів про ситуацію навколо храму в Тернопільскій області, який, за даними Московського Патріархату, «захопили» люди з УПЦ КП. Владика Євстратій (Зоря) пояснив, що все сталось через інформаційну спекуляцію з боку МП, оскільки рішення про перехід храму до УПЦ КП прийняли місцеві жителі, що пізніше ухвалила обласна адміністрація Тернопільщини.

«Після подій «революції гідності» у тому селі люди виступили за те, щоб піти з МП до КП. І вони сподівались, що їхній вибір підтримає священик. Він не заперечував, навіть віддав їм документи на храм. Коли обладміністрація все зареєструвала, то люди прийшли з цим до священика, а він категорично відмовився переходити в Київський Патріархат. Вони дуже здивувались і почались конфлікти всередині самого села. Приблизно 60% категорично наполягають на КП, незалежно від думки священика. Виникла дивна ситуація, тому що одночасно є 250 підписів за священика (але не за МП)  і 300 за КП. Ніякого насильства чи примусу там не було», - підкреслив владика.

За його словами, Московський Патріархат веде агресивну інформаційну війну, оскільки будь-яку громаду, яка вирішує перейти до УПЦ КП, вони одразу починають іменувати як «захоплену». Владика Євстратій також додав: «Те, що МП є частиною системи Кремля не викликає сумнівів – можна наводити сотні доказів, зокрема ту доктрину «Русского мира», яку просуває Путін і всі ті гасла, які свого часу використовував Гітлер. Ця доктрина була розроблена ще в 90-х роках, на той момент митрополитом Кирилом. Зараз обрано тактику контрнападу, коли священиків МП бачать з автоматами біля сепаратистів, а вони шукають можливостей сказати, що це працюють проти них».