• Головна
  • Новини
  • Патріарх Філарет: Схід України не має жодного відношення до Росії...

Патріарх Філарет: Схід України не має жодного відношення до Росії

22.07.2013, 14:46
Патріарх Філарет: Схід України не має жодного відношення до Росії - фото 1
Патріарх Філарет під час візиту у Луганську область заявив, що хоче зміцнити східноукраїнські землі, які не мають жодного відношення до Росії.

FIL_w.jpgПатріарх Філарет під час візиту у Луганську область заявив, що хоче зміцнити східноукраїнські землі, які не мають жодного відношення до Росії.

Про це повідомляє офіційний сайт Київського Патріархату.

Патріарх, у Луганську повідомив, що очолювана ним Церква готова зміцнити Донецьку єпархію, Луганську єпархію, Харківську єпархію, Дніпропетровську єпархію, Запорізьку єпархію – тобто східні єпархії.

«Мене радують ті зміни, які відбулися на Луганщині, українці прокинулися, а то вони спали. Саме зараз, прокинувшись від сну, люди побудували тут свою церкву. Луганська земля, Луганськ – це українська земля, тут живуть українці», - сказав він.

«Плани наші такі, – поділився своїми міркуваннями Патріарх – зміцнити Донецьку єпархію, Луганську єпархію, Харківську єпархію, Дніпропетровську єпархію, Запорізьку єпархію – тобто східні єпархії».

Патріарх пояснив, за допомогою чого відбуватиметься це зміцнення: «Ми будуємо храми, будуємо єпархіальні управління, відкрили духовну семінарію, яка забезпечуватиме духовенством ці єпархії. Так ми хочемо відродити українське духовне життя на відвічних українських територіях. Тому, що і Луганщина, і Донеччина – це українські землі. Це не російські землі! І це повинні знати всі».

«Я сам звідси родом – українець з села. І у нас всі в селі говорять українською мовою – не лише тепер, а завжди так було. А раз говорять українською мовою – значить ми є українці. Це українська земля, і ніхто нехай не зазіхає на нашу українську землю», – підкреслив Патріарх Філарет.

«На рівні Президента ставлення до Київського Патріархату змінилося. Але на рівні місцевої влади воно різне – у великій кількості областей є нормальне ставлення, а є області, особливо на сході, де ще взаємини прохолодні і сприяння Київському Патріархату в цілому немає. Тому і Донецька, і Харківська області, в якійсь мірі і Луганська область, і Одеська – це ті області, де до Київського Патріархату ставлення не таке, яке в центральній Україні і Західній Україні. Але наша мета – і тут переконати владу, що не треба так ставитися до Київського Патріархату», – підкреслив Патріарх Філарет.

Як інформує осайт УПЦ КП, цього ж дня Предстоятель Київського Патріархату взяв участь у програмах на місцевих телеканалах ІРТА і «Луганського кабельного телебачення».