• Головна
  • Новини
  • Митрополит УПЦ КП переконаний, що Україна потребує незалежної від усіх закордонних релігійних центрів Церкви...

Митрополит УПЦ КП переконаний, що Україна потребує незалежної від усіх закордонних релігійних центрів Церкви

19.07.2013, 09:38
Митрополит УПЦ КП переконаний, що Україна потребує незалежної від усіх закордонних релігійних центрів Церкви - фото 1
Митрополит Димитрій нагадує , що 1025 років тому Русь-Україна «просвітилася світлом віри християнської». Водночас він шкодує, що «сьогодення нам диктує зовсім інше, викривлене бачення цієї події».

Рудюк.jpgМитрополит Львівський і Сокальськй Димитрій (Рудюк), постійний член Священного Синоду УПЦ КП, сумнівається у тому, чи бажав Хреститель Русі - князь Володимир бачити Київського митрополита у підпорядкуванні Константинополя чи Риму, «не кажучи вже про Москву».  І підкреслює, що вода часу «таки тече на млин УПЦ Київського Патріархату», повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Православний Оглядач.

Митрополит Димитрій нагадує , що 1025 років тому Русь-Україна «просвітилася світлом віри християнської». Водночас він шкодує, що «сьогодення нам диктує зовсім інше, викривлене бачення цієї події».

«Вона все більше обростає політичними спекуляціями і навіть чварами. Змагання за спадкоємство Володимирового хрещення не приносить миру і злагоди між церквами-наслідницями. Однак, пам’ятаймо, що князь Володимир хрестив народ у Києві і навряд чи він хотів бачити Київського митрополита у підпорядкуванні Константинополю чи Риму, не кажучи вже про Москву», - пише митрополит Димитрій на своїй сторінці у Фейсбуці.

Він нагадує, що  «де-юре Київська митрополія проіснувала у складі Константинопольського патріархату до 1686 р.,  де-факто будучи автокефальною за своїм статусом, а потім була хитрісно підпорядкована Московському патріархату».

Водночас єрарх Київського Патріархату відзначає, що до знедолення української церкви «доклала руку і Берестейська унія 1596 року».

Архиєрей робить висновок, що сьогодні «Українська Церква фактично переживає інституційно-адміністративне розділення та догматично-церковний розкол».

«У випадку з Москвою ми розділені за принципом підпорядкованості, а з Римом на рівні розколу Східної Церкви із Західною. Натомість всі живемо в Україні ідеєю Єдиної Помісної Української Православної Церкви. І щоб хто не говорив вода таки тече на млин УПЦ Київського Патріархату. Просто сучасне будівництво Української Держави потребує такої Церкви, яка буде унезалежнена від усіх закордонних релігійних центрів», - резюмує архієрей, і зазначає, що  «Час покаже...»