В УПЦ КП готуються до Помісного Собору

11.03.2013, 09:36
Усі вибори делегатів повинні бути проведені протягом Великого посту. Імена делегатів на Помісний Собор повинні бути подані до Київської Патріархії не пізніше 15 травня 2013 р.

Помісний Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату буде скликаний 27 липня 2013 р. Однак питання його проведення вже обговорювалося на Синоді цієї Церкви, що відбувся 8 березня в Синодальній залі Київської Патріархії під головуванням Патріарха Філарета.

На Синоді УПЦ КП був визначений механізм та терміни обрання делегатів на Помісний Собор.

Згідно зі Статутом про управління Української Православної Церкви Київського Патріархату Помісний Собор складається з єпархіальних та вікарних архиєреїв, представників кліру, чернецтва, духовних навчальних закладів і мирян, а також Вищої Церковної Ради.

Делегатів на Помісний Собор обирають Єпархіальні збори.

Синод УПЦ КП ухвалив протягом Великого посту провести Єпархіальні збори, на яких обрати делегатів на Помісний Собор відповідно до визначеної квоти представництва:

- для єпархій з кількістю парафій до 150 – один делегат від духовенства і один делегат від мирян;
- для Вікаріату Київського Патріархату в США і Канаді - один делегат від духовенства і один делегат від мирян;
- для єпархій з кількістю парафій від 150 до 250 – два делегати від духовенства і два делегати від мирян;
- для єпархій з кількістю парафій від 250 до 350 – три делегати від духовенства і три делегати від мирян;
- для єпархій з кількістю парафій понад 350 – чотири делегати від духовенства і чотири делегати від мирян.

Ректори духовних навчальних закладів – Київської православної богословської академії, Львівської православної богословської академії, Волинської православної богословської академії, Рівненської духовної семінарії   протягом Великого посту проведуть засідання Вченої (Педагогічної) ради, на яких оберуть одного делегата з кожного навчального закладу на Помісний Собор.

Від чернецтва на Помісному Соборі буде представлено по одному делегату від кожного з монастирів:

Усі вибори делегатів повинні бути проведені протягом Великого посту. Імена делегатів на Помісний Собор повинні бути подані до Київської Патріархії не пізніше 15 травня 2013 р. Журнали Синоду оприлюднила прес-служба київської Патріархії.