• Головна
  • Теми
  • В УПЦ КП прокоментували зречення Папи Бенедикта XVI...

В УПЦ КП прокоментували зречення Папи Бенедикта XVI

15.02.2013, 09:43
В УПЦ КП прокоментували зречення Папи Бенедикта XVI - фото 1
У Київській Патріархії прокоментували «Православному Оглядачу» заяву про зречення Папи Римського Бенедикта XVI. На запитання відповів речник Патріархії архиєпископ Євстратій (Зоря).

Зоря.jpgУ Київській Патріархії прокоментували «Православному Оглядачу»  заяву про зречення Папи Римського Бенедикта XVI. На запитання кореспондента відповів речник Патріархії архиєпископ Євстратій (Зоря).

«Зречення Римського Папи – це внутрішня справа Католицької Церкви. Тому якісь розлогі коментарі мають давати швидше ті, хто до неї належать. Однак зрозуміло, що така виняткова подія – по суті це є перше в історії цілком добровільне зречення папи – не може не цікавити навіть тих, хто до Католицької Церкви не належить. Причини, які спонукали Папу Бенедикта до такого кроку, є різними, і я впевнений, що похилий вік, на який він сам посилається у тексті зречення – лише одна з них.

Папа Бенедикт знаний, як традиціоналіст і консерватор, з часів, коли ще був найближчим богословським помічником свого попередника Івана-Павла ІІ, і коли сам став главою Католицької Церкви. Тому він постійно стикався з тиском і опором із середовища ліберальних католицьких кіл. Але в більшій мірі він відчував спротив агресивного секуляризму, що поступово поглинає західне суспільство. Думаю, що папа Бенедикт відчув, що Католицька Церква у цей складний період викликів має потребу в більш активному та мобільному папі. Такому, який би не лише реагував на події, але і сам міг формувати «порядок денний» – як це робили його попередники Іван ХХІІІ, Павло VI та Іван-Павло ІІ.

Попередній папа теж тривалий час хворів і наприкінці понтифікату був непрацездатний. Проте цьому передували близько 20 років його активної діяльності, візитів у безліч країн. А це сформувало своєрідний «запас міцності». У Бенедикта не було можливості напрацювання такого «запасу», а тиск від різного роду скандалів та проблем посилювався», – йдеться у коментарі.

Щодо заяви митрополита РПЦ Іларіона (Алфєєва) про те, що Папа Бенедикт відіграв позитивну роль в православно-католицькому діалозі, владика Євстратій відповів,  що для Московського Патріархату Папа Бенедикт був більш зручним щодо діалогу, ніж його попередник. Цим і викликані подібні оцінки, висловлені митрополитом Іларіоном.