• Головна
  • Новини
  • В УПЦ КП можуть об'єднати дві єпархії на території Тернопільської області...

В УПЦ КП можуть об'єднати дві єпархії на території Тернопільської області

18.06.2012, 13:10
В УПЦ КП можуть об'єднати дві єпархії на території Тернопільської області - фото 1
Імовірне об'єднання двох єпархій УПЦ КП анонсував у Тернополі 16 червня Патріарх Київський і всієї України-Руси Філарет.

FILAR.jpgexklusiv.gifІмовірне об'єднання двох єпархій УПЦ КП анонсував у Тернополі 16 червня Патріарх Київський і всієї України-Руси Філарет.

Предстоятель УПЦ КП оголосив, що вже у жовтні Синод єпископів вирішуватиме питання про злиття Тернопільсько-Кременецької і Тернопільсько-Бучацької єпархій. Причина — перехід архиєпископа Тернопільського і Кременецького Іова (Павлишина) до УАПЦ, повідомляє кореспондент РІСУ Володимир Мороз.

“Ніхто з духовенства за ним не пішов. А для керування Тернопільсько-Кременецькою єпархією ми призначили архиєпископа Нестора (Писика), який також керує Тернопільсько–Бучацькою єпархією. Тепер духовенство підняло питання, чи не можна об'єднати ці дві єпархії в одну. Це питання поставлене, але відповіді немає. Її може дати тільки Священний Синод”, сказав Патріарх Філарет16 червня.

Нагадаємо, що 13 травня Синод єпископів УПЦ КП відсторонив архиєпископа Іова від керування єпархією, призначивши місцем його перебування київський Свято Михайлівський Золотоверхий монастир. Управління єпархією перейняв архиєпископ Нестор. Та вже 1 червня архиєпископ Іов оголосив про перехід до єдності з УАПЦ, очолюваної Митрополитом Мефодієм (Кудряковим).

“Ми не хочемо поглинути владику Іова, всі його священики і церкви залишаються при ньому. Потрібен певний період, щоб усі відмінності притерлися. Ми зробили головне – відновили євхаристійне поєднання”, — прокоментував тоді те, що сталося Митрополит Мефодій.

У Київському Патріархаті на перехід відреагували майже одразу — оголосили, що відсторонення владики Іова пов'язане з його зловживанням спиртним і, як наслідок, конфліктом із духовенством.

“Він мав пристрасть до вина. Ми це знали. І доки його порок не приносив шкоди Церкві, ми терпіли це. А потім побачили, що через це виникають проблеми. Духовенство з його єпархії почало переходити в іншу. Ми вирішили спочатку його напоумити, щоб він звільнився сам від цього пороку,” – пояснив 16 червня Патріарх Філарет під час прес-конференції.

Відтак Предстоятель звернувся до вірних УПЦ КП, аби вони трималися архиєпископа Нестора. Водночас архиєпископ Іов пропонує альтернативний варіант, подаючи його як крок до об'єднання православних Церков України.