• Головна
  • Новини
  • Синод УПЦ КП звернувся до Президента з вимогою не допустити передачі УПЦ (МП) Києво-Печерської і Почаївська Лаври...

Синод УПЦ КП звернувся до Президента з вимогою не допустити передачі УПЦ (МП) Києво-Печерської і Почаївська Лаври

14.05.2012, 09:54
Синод УПЦ КП звернувся до Президента з вимогою не допустити передачі УПЦ (МП) Києво-Печерської і Почаївська Лаври - фото 1

Синод УПЦ КП, який відбувся 13 травня, заслухав доповідь Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про поданий 11 січня 2012 р. на розгляд Верховної Ради України законопроект № 9690 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об’єктів культурної спадщини релігійним організаціям)».

Синод_КП.jpgСинод УПЦ КП, який відбувся 13 травня, заслухав доповідь Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про поданий 11 січня 2012 р. на розгляд Верховної Ради України законопроект № 9690 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об’єктів культурної спадщини релігійним організаціям)».

Синод ухвалив:

1. Підтримати листи Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета від 7 лютого 2012 р. на адресу Президента України, Кабінету міністрів України та Верховної Ради України щодо неприйнятності законопроекту № 9690 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об’єктів культурної спадщини релігійним організаціям)». Вказані листи повною мірою відображають позицію УПЦ Київського Патріархату, яка полягає в тому, що національні святині українського народу, зокрема Києво-Печерська і Почаївська Лаври, повинні залишатися у власності держави. Неприпустимим є надання можливості структурним підрозділам Московського Патріархату в Україні приватизувати ці святині на його користь.

2. Відзначити, що частина комплексу Києво-Печерської Лаври, Почаївська Лавра і Богоявленський монастир у м. Кременець давно передані у користування відповідним монастирям УПЦ (МП). Це цілком дозволяє їм повноцінно проводити свою статутну діяльність, але також і зберігає за державою контроль за станом визначних пам’яток духовної та матеріальної культури світового значення. Цей порядок жодним чином не дискримінує вірних Московського Патріархату – на відміну від вірних Київського Патріархату, які у згаданих монастирях постійно зазнають знущань за свою приналежність не до «канонічної Церкви», – є оптимальним з точки зору балансу інтересів держави і відповідних релігійних громад, а тому має зберігатися і надалі.

3. Ще раз закликати Президента України Віктора Януковича, Кабінет міністрів України та Верховну Раду України не допустити прийняття і введення в дію законопроекту № 9690, як такого що порушує визначений законодавством принцип рівності конфесій, нагнітає напругу і міжконфесійне протистояння у суспільстві та може привести до вкрай негативних наслідків, в тому числі до отримання Росією, через фактично одержавлений Московський Патріархат, права власності на українські національні святині.

ДОВІДКА:11 січня 2012 р. деякі народні депутати України, в т.ч. члени Міжсоборної присутності Російської Православної Церкви В. Горбаль і А. Деркач, на розгляд Верховної Ради України подали законопроект № 9690 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об’єктів культурної спадщини релігійним організаціям)».

За цим законопроеком фактично ховається намір дозволити приватизацію Московським Патріархатом українських національних святинь – Києво-Печерської Лаври, Почаївської Лаври, Богоявленського монастиря в Кременці.

Додатком до законопроекту передбачається передача у власність Московського Патріархату комплексу Феодосіївського монастиря (охоронний № 7, вул. Січневого повстання, 32) – того, комплексу, який 20 років на законних підставах перебуває у користуванні Київського Патріархату і де діє чоловічий монастир.

Законопроект викликав обурення української громадськості. У низці областей Україні відбулися громадські слухання, учасники яких засудили наміри приватизації духовних святинь України на користь Московського Патріархату. Ряд місцевих рад ухвалив постанови про недопустимість прийняття вказаного законопроекту. Критично оцінили законопроект № 9690 і низка народних депутатів України – представників провладної більшості та опозиції.

7 лютого 2012 р. Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет надіслав на адресу Президента України, Кабінету міністрів України та Верховної Ради України листи з проханням вжити всіх, передбачених законодавством засобів для того, щоби не допустити прийняття і введення в дію законопроекту № 9690, як провокаційного і дискримінуючого по відношенню до Київського Патріархату.