• Головна
  • Новини
  • В УПЦ КП стали на захист прав Української Православної Церкви (Московського Патріархату)...

В УПЦ КП стали на захист прав Української Православної Церкви (Московського Патріархату)

07.10.2011, 09:43
В УПЦ КП стали на захист прав Української Православної Церкви (Московського Патріархату) - фото 1
Пролунала жорстка критика двох рішень Синоду РПЦ.

Синод_РПЦ.JPGУ Москві 5-6 жовтня 2011 р. відбулося чергове засідання Синоду Російської Православної Церкви. Серед багатьох рішень Синоду два привернули до себе увагу УПЦ КП тим, що, як стверджують в Київській Патріархії, є нетактовними щодо прав «незалежності і самостійності в управлінні» УПЦ (Московського Патріархату). Це журнали №97 і №98. 

У обох документах структури Української Православної Церкви прямо називаються структурами Російської Православної Церкви. 

У підтвердження цього в УПЦ КП наводять цитати Засідань журналів Синоду Російської Православної Церкви.

«СЛУХАЛИ: Повідомлення Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила про Первосвятительські візити в єпархії Російської Православної Церкви

Довідка: З часу попереднього засідання Священного Синоду Святійший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідав наступні єпархії Російської Православної Церкви: - Кримську, Київську, … Луганську, … Чернівецьку». 

В УПЦ КП нагадують РПЦ, що юридично не існує ні Кримської, ні Київської, ні Луганської, ні Чернівецької єпархій Російської Православної Церкви! Це єпархії Української Православної Церкви (Московського Патріархату), яка в цілому, як структура з правами широкої автономії, а не по частинах, входить до складу Московського Патріархату. 

В УПЦ КП наголошують: «Використання в офіційному документі Священного Синоду РПЦ подібних формулювань слід розцінювати не інакше, як формальне заперечення існування автономної структури УПЦ (МП). Або ж це ляп тих, хто готував документи.  Бо якщо наявність автономної структури УПЦ (МП)  Московською патріархією все ж таки визнається – тоді текст «Патріарх відвідав Київську єпархію Російської Православної Церкви» звучить приблизно так само, як «Патріарх здійснив архипастирський візит на парафію Благовіщенського собору Російської Православної Церкви у Воронежі». Тобто не у Воронезьку єпархію, а саме на парафію, яка до єпархії ніби як і не має відношення.  Але те, що подібні формулювання внесені до документу Синоду свідомо, підтверджує наступний журнал – № 98. У ньому розповідається про візит Святішого Католікоса-Патріарха Ілії II до Києва. При чому знову говориться про «задоволення візитом в Російську Православну Церкву Предстоятеля Грузинської Православної Церкви». Добре хоч тут не написали – «в Київську єпархію РПЦ». Роками УПЦ( МП) прагне переконати українське суспільство, що вона – саме Українська Церква, а не філія РПЦ в Україні. В той же час Київський Патріархат постійно стверджував протилежне. І несподівано отримав союзника в особі Патріарха Кирила, який від візиту до візиту, від документа до документа старанно намагається довести, що насправді УПЦ (МП) – не більше ніж єпархії Російської Церкви».  Про це інформує «Церква.info».