• Головна
  • Теми
  • Напередодні Незалежності України Глава УПЦ КП розповів про провальну спробу знищити Київський Патріархат...

Напередодні Незалежності України Глава УПЦ КП розповів про провальну спробу знищити Київський Патріархат

16.08.2011, 13:07
Напередодні Незалежності України Глава УПЦ КП розповів про провальну спробу знищити Київський Патріархат - фото 1

За словами Глави Церкви, ті, хто хотів знищити Київський Патріархат, впевнилися, що краще його не чіпати. За 20 років кількість вірян Української Православної Церкви Київського Патріархату зросла вчетверо, а канонічність чи не канонічність УПЦ КП – «це лише вигадки Москви».

Патріарх Філарет«Рік тому була спроба боротися з Київським Патріархатом, знищити його, приєднати до Московського. Усі спроби завершилися невдачею. Напади у Донецьку, на Київщині, у самому Києві, в інших областях показали, що на захист Київського Патріархату повстала не тільки наша громадськість (громадські організації, політичні партії), а й Європа та Америка», – про це Патріарх Філарет сказав в інтерв’ю Радіо Свободі.

За словами Глави Церкви, ті, хто хотів знищити Київський Патріархат, впевнилися, що краще його не чіпати. Свідченням цього, як наголошує першоєрарх,  є зустріч Президента із представниками Всеукраїнської ради Церков. Вона засвідчила, що в Україні, не зважаючи на присутність багатьох релігій, мирно вживаються всі християнські церкви. «Це є ще одним свідченням, що Київський Патріархат є і буде», – наголосив Патріарх Філарет.

Як наголошує Глава Церкви, за 20 років кількість вірян Української Православної Церкви Київського Патріархату зросла вчетверо. Канонічність чи не канонічність УПЦ КП – «це лише вигадки Москви».

«Ми повинні дякувати Богу за те, що він подарував нам незалежну державу. Український народ майже століття боровся за незалежність, якої довго не міг досягнути. Коли прийшов час, Господь нарешті дав нам незалежність і ми дякуємо йому за це. Минуло вже 20 років і це свідчить, що Україна як держава є і буде. Це достатній термін, щоб визначити, бути чи не бути незалежній країні. Президенти міняються, але кожен з них невипадково захищає інтереси своєї держави.

Ми всі радіємо з того, що в незалежній Україні постала і незалежна Українська Церква – Київський Патріархат. Спочатку ніхто не вірив, що це надовго… За ці 20 років Київський Патріархат збільшився в 4 рази. У 1992 році ми мали близько 1200 парафій і 12 архиєреїв. Сьогодні ця цифра зросла до 4500 парафій і ми маємо 41 архиєрея. Київський Патріархат сьогодні  повністю самозабезпечений і має підтримку серед народу», – говорить першоєрарх.

За словами Патріарх Філарета, настав час, коли Українські православні Церкви мають прийти до утвердження єдиної помісної автокефальної Церкви.

«Ми святкуємо 20-річчя нашої незалежної Держави, святкуємо нашу перемогу церковну. Сподіваємося досягнення єдиної Української Православної церкви. Наша впевненість ґрунтується на кількох моментах. По-перше, це існування самої держави. Коли є держава – мусить бути і незалежна Українська церква. Сьогодні вона розділена, але в другій частині церкви, тобто в Московському патріархаті, уже намітилось розділення. Частина українського населення зрозуміла, що хоче мати повну незалежність від Росії, а інша навпаки прагне єднання з Москвою. Але переможе в цій церкві частина, яка прагне до незалежності. Тоді ми об’єднаємося в єдину помісну православну церкву. Коли це буде, залежить від Бога. Ми не можемо однозначно назвати час, але впевнені, що досягнемо цього. Як були переконані у створенні Київського патріархату у 1992 році, так і переконані у створенні єдиної Української православної Церкви. Тому ми святкуємо 20-ліття із впевненістю, із оптимізмом», – йдеться в інтерв’ю Патріарха Філарета.