У Києві відбулося засідання Священного Синоду УПЦ КП

28.07.2011, 13:17

Синод нагадав про 20-ліття Собору УПЦ 1-3 листопада 1991 р., який прийняв рішення про автокефалію Української Церкви, та 90-ліття утворення УАПЦ на Всеукраїнському церковному соборі 1921 р. З цієї нагоди було вирішено провести 21-22 жовтня 2011 р. в м. Києві загальноцерковні урочистості.

У Києві під головуванням Патріарха Київського і всієї Русі-України Філарета 27 липня 2011 р відбулося чергове засідання Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату.

За повідомленням офіційного сайту УПЦ КП, Синод нагадав про 20-ліття Собору УПЦ 1-3 листопада 1991 р., який прийняв рішення про автокефалію Української Церкви, та 90-ліття утворення УАПЦ на Всеукраїнському церковному соборі 1921 р. З цієї нагоди було вирішено провести 21-22 жовтня 2011 р. в м. Києві загальноцерковні урочистості, зокрема – наукову богословсько-історичну конференцію та соборне богослужіння. Було утворено оргкомітет з підготовки урочистих заходів на чолі з ректором КПБА єпископом Переяслав-Хмельницьким і Бориспільським Епфіанієм (Думенком).

Окрім того, було розглянуте прохання єпископа Михаїла (Бондарчука), колишнього Полтавського і Кременчуцького, який у 2006 р. перейшов до УАПЦ, про прийняття його з покаянням до складу Київського Патріархату. «Я каюся і прошу Вас, Ваша Святосте, простити мені мій недостойний вчинок і дати можливість і далі працювати на ниві Божій і під Вашою батьківською опікою на розбудову УПЦ КП, тим самим приносячи добрі плоди християнського покаяння під благодатним омофором нашого святого Київського Патріархату», – зазначено у проханні. «Враховуючи висловлене єпископом Михаїлом (Бондарчуком) розкаяння у своєму вчинку та пам’ятаючи заповідь Господню прощати брата, який кається (див. Лк. 17:3-4) було прийняте рішення прийняти преосвященного єпископа Михаїла (Бондарчука) до складу УПЦ КП», - зазначено на сайті УПЦ КП.

Також було призначено єпископа Сумського і Охтирського Мефодія (Срібняка) тимчасово керуючим Луганською єпархією. На прохання митрополита Рівненського і Острозького Євсевія (Політила) йому було призначено вікарного архиєрея – єпископа Дубенського Михаїла (Бондарчука). На прохання і за рекомендацією преосвященного владики Мефодія (Срібняка) єпископом Конотопським, вікарієм Сумської єпархії обраний клірик цієї єпархії ігумен Афанасій (Яворський), хіротонія якого відбудеться у м. Києві.

Синод УПЦ КП звільнив архімандрита Олексія (Мензатюка) від обов’язків ректора Рівненської духовної семінарії, подякувавши йому за працю. Преосвященному митрополиту Євсевію (Політилу) доручено призначити тимчасово виконуючого обов’язки ректора РДС.

У ході Синоду було прийнято рішення вшановувати пам’ять усіх новомучеників та сповідників, «які в Україні та в інших землях у ХХ столітті за Христа і православну віру постраждали», в другу неділю після П’ятдесятниці, разом із вшануванням всіх святих, «які в Україні просяяли». Також Синод благословив відкриття у с. Мала Іловиця на Тернопільщині – на батьківщині преподобного Амфілохія Почаївського – чоловічого монастиря на честь цього святого.

Синод привітав перебування в Україні Католикоса-Патріарха всієї Грузії Ілії ІІ та висловив сподівання на те, що його візит «сприятиме кращому розумінню братньою Грузинською Православною Церквою проблем, з якими стикається у своєму бутті Православна Церква в Україні». Владики Синоду попросили Патріарха Філарета звернутися до Предстоятеля Грузинської Церкви з відповідним листом.

Окрім того, як уже повідомлялося, Синод дав оцінку проведеному 8 липня в Києві Собору УПЦ (МП) і звернувся до Митрополита Володимира (Сабодана), єпископату, духовенства та вірних УПЦ (МП) з відповідним зверненням.