• Головна
  • Новини
  • Соборне послання УПЦ КП окреслило нинішній період буття цієї Церкви і її позицію щодо Московського Патріархату...

Соборне послання УПЦ КП окреслило нинішній період буття цієї Церкви і її позицію щодо Московського Патріархату

25.10.2010, 13:00
Соборне послання УПЦ КП окреслило нинішній період буття цієї Церкви і її позицію щодо Московського Патріархату - фото 1

Архиєрейський Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату, що з нагоди 15-ліття інтронізації Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета 21 жовтня зібрався у м. Києві, проаналізувавши події, які сталися в Українській Церкві за міжсоборний період, уклав Соборне послання.

exklusiv.gifSOBOR_KP.jpgАрхиєрейський Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату, що з нагоди 15-ліття інтронізації Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета 21 жовтня зібрався у м. Києві, проаналізувавши події, які сталися в Українській Церкві за міжсоборний період, уклав Соборне послання, в якому відображено позицію Київського Патріархату з актуальних питань її буття.

Послання складається з наступних розділів:

  • І. Єдність Церкви, автокефалія, національне питання.
  • ІІ. Національне питання в Церкві та етнофілетизм. Що таке «русский мир»?
  • ІІІ. Євхаристійна єдність.
  • IV. Чи Московський Патріархат – «канонічна Церква»?
  • V. Діалог.
  • VI. Про визнання Хрещення.
  • VII. Про рішення Міжправославної підготовчої комісії.

Архирейський Собор підтвердив і засвідчив актуальність прийнятої ним у 2007 р. Історико-канонічної декларації. Разом з тим, як наголошується у Посланні, від часу прийняття Декларації покращилися взаємовідносини між Київським Патріархатом і УПЦ (МП), а тому ті її моменти, які стосуються цих взаємовідносин, вже не відображають сучасного стану справ.

У Київському Патріархаті констатувати однодумність і єдність щодо питання про діалог з УПЦ (МП) – повнота Церкви схвалює і підтримує такий діалог. «Натомість в Московському Патріархаті ми бачимо щонайменше кілька точок зору і центрів впливу, неузгодженість яких і є головною причиною нинішнього стану підготовки до діалогу», – йдеться у Посланні УПЦ КП.

Також Собор підтвердив, що повністю поділяє думки і позиції, висловлені з різних питань протягом міжсоборного періоду у документах, листах, заявах і зверненнях Синоду та Патріарха Київського і всієї Руси-України.

Архиєрейський Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату засвідчує, що протягом свого буття, як Помісної Церкви, а особливо в період Предстоятельства нинішнього Патріарха Київського і всієї Руси-України, Київський Патріархат зріс кількісно і зміцнів якісно. «Ми маємо до 5 тис. парафій в Україні та закордоном, об’єднані у 35 єпархій, в яких служать понад 3,5 тис. священнослужителів. Єпископат Київського Патріархату налічує 41 архієрея. Ми маємо 6 богословських навчальних закладів, в тому числі дві Богословських академії – у Києві та Львові. У Київському Патріархаті є понад 40 монастирів, в тому числі 3 у Києві», – сказано у Посланні.

«Все це свідчить, що у несприятливих зовнішніх умовах, за відсутності повноцінного спілкування з іншими Помісними Церквами Київський Патріархат зростає і міцніє. В цьому ми бачимо вияв Промислу Божого і Його благу волю на те, щоби Українська Православна Церква була Помісною і автокефальною», – такими словами завершується Послання від УПЦ КП.

Єрархія цієї Церкви закликала всю її повноту «надалі впевнено йти шляхом розбудови Київського Патріархату». Владики УПЦ КП переконані, що «Помісна Українська Церква буде визнана, як автокефальна, досягне повноцінного спілкування з іншими Церквами-Сестрами, а всі нинішні проблеми та негаразди стануть лише надбанням історії».