• Головна
  • Теми
  • Митрополит УПЦ КП радить Кирилу зайнятися об’єднанням Росії в єдину Державу, а Україна дасть собі раду без нього...

Митрополит УПЦ КП радить Кирилу зайнятися об’єднанням Росії в єдину Державу, а Україна дасть собі раду без нього

23.07.2010, 09:25
Митрополит УПЦ КП радить Кирилу зайнятися об’єднанням Росії в єдину Державу, а Україна дасть собі раду без нього - фото 1

Митрополит Криворізький УПЦ КП Адріан піддав різкій критиці візит в Україну Патріарха Московського, наголосивши на тому, що, якщо Кирил «пропагує по Україні «Русь, единую и неделимую», то нехай він спочатку об’єднає Росію в єдину Державу, а ми, якось і без нього обійдемось, бо не Київ народився від Москви, а навпаки, Москва народилась через декілька століть від Києва».

adrian_starina1.jpgМитрополит Криворізький та керуючий парафіями Дніпропетровського благочиння УПЦ КП Адріан піддав різкій критиці візит в Україну Патріарха Московського, наголосивши на тому, що, якщо Кирил «пропагує по Україні «Русь, единую и неделимую», то нехай він спочатку об’єднає Росію в єдину Державу, а ми, якось і без нього обійдемось, бо не Київ народився від Москви, а навпаки, Москва народилась через декілька століть від Києва».

Митрополит УПЦ КП у заяві, яка є в розпорядженні РІСУ, вказує на те, що українська діаспора в Російській Федерації, яка налічує 14 млн., не має ніяких громадських прав і релігійних свобод, хоч і є зареєстрована Московсько – Богородська єпархія УПЦ Київського Патріархату з парафіями на території Московської області. За словами владики, українських храмів в Росії одиниці, а російських парафій в Україні, які утримують за собою типові храми, собори й монастирі до 10-ти тисяч, не говорячи про дві Лаври: Києво – Печерську та Почаївську, які будувалися українським народом.

Митрополит Адріан разом з тим наголошує, що пікетувати проти прибуття до Дніпропетровська Патріарха Кирила немає необхідності, навпаки, за його словами, потрібно показати свою національну культуру, а коли «він проявить свій російський націоналізм і шовінізм в своїх промовах, то українці, які будуть присутніми на його богослужіннях чи в інших громадських місцях, повинні встати і сміливо сказати йому правду у вічі».

Владика підкреслює, що Київська Митрополія Руської Православної Церкви з 988-го до 1686-го року належала до Матері – Церкви Константинопольського Патріархату, оскільки вона народилася від неї, а не від Москви, якої, як сказано у заяві, «ще й в «зародиші» не було».

«Московська Патріархія, яка отримала цей статус за допомогою симонії, захопила нашу Руську Православну Церкву Київської Митрополії й утримує її до цього часу, називаючи теж себе Матір’ю – Церквою для України, а з 1943-го року при Й. Сталіні свою назву Російську, замінила на нашу назву «Руську» Православну Церкву. Так чи чесно захоплювати чуже майно і чужу славу? Яка ж вона є Матір – Церква для нас, коли вона народилася від нас, від України, від Києва не тільки духовно, але й освітньо…Тому, нашою Матір’ю – Церквою є Константинополь, а Московська Патріархія, якщо й хоче бути матір’ю, то не рідною, а мачухою», – наголошує у зверненні Митрополит УПЦ КП Адріан.