• Головна
  • Новини
  • Полтавщина вшанувала Патріарха Мстислава (Скрипника) та відзначила 20-річчя Всеукраїнського Помісного собору УАПЦ...

Полтавщина вшанувала Патріарха Мстислава (Скрипника) та відзначила 20-річчя Всеукраїнського Помісного собору УАПЦ

08.06.2010, 11:49
Полтавщина вшанувала Патріарха Мстислава (Скрипника) та відзначила 20-річчя Всеукраїнського Помісного собору УАПЦ - фото 1
В Україні 5-6 червня відзначали 20-річчя з дня проведення Всеукраїнського Помісного собору УАПЦ, де було обрано першого Патріарха.

exklusiv.gifPoltava1.jpgПОЛТАВА – В Україні 5-6 червня відзначали 20-річчя з дня проведення Всеукраїнського Помісного собору УАПЦ, де було обрано першого Патріарха. Як відомо, ним став Патріарх Київський і всієї України Мстислав (Скрипник). З цієї нагоди минулої суботи у Полтаві пройшли урочистості.

До Полтавського Свято-Успенського кафедрального собору на святковий молебень прийшли численні віряни з усіх куточків Полтавщини – це члени православного братства святого апостола Андрія Первозданного, представники місцевої інтелігенції, духовенство та політики. Від Собору до Пам’ятника Загиблим козакам учасники дійства здійснили хресну ходу, аби вшанувати всіх полеглих за православну віру та Україну. Тут відслужили панахиду за всіх борців за волю України та українську незалежну Церкву.

Poltava3.jpgПрограму заходів продовжили урочистим зібранням. Єпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір Бубнюк у своїй доповіді відстежив історію Церков різних країн та шлях, що вони торували до отримання власної незалежності. Пригадували присутні і візити Патріарха Мстислава до Полтави, що відбулися у 1991 та 1992 роках. Перша зустріч з Полтавцями відбулася у приміщенні обласної філармонії. А вже другий візит проходив на високому рівні, за участю представників влади.

Пригадуючи ті вже далекі події, отець Миколай Храпач сказав: «Людина ця була великим символом боротьби за Україну, за українську Церкву. Тим більше, що з роду він був відомого, Симона Петлюри. Людина непересічна. Його слово було надзвичайно вагоме, і надзвичайно проникливе. Люди, які його слухали, запалювалися тим вогнем, що давав нам наснаги боротися за українську ідею. І перший, і другий візит стали дуже важливими для нас, полтавців».

Учасники зібрання також слухали виступи ректора Полтавського Національного Педагогічного Університету Ім. Короленка Миколи Степаненка, історика Тараса Пустовіта. Завершилася програма урочистостей концертом духовної музики у виконанні хорів Святоуспенського, Свято миколаївського та Святопокровського храмів Полтави.

sofia_skrypnykСпогадами про Патріарха Мстислава з кореспондентом РІСУ Світланою Фільчак поділилася його невістка, громадянка Канади Софія Скрипник. «Найбільше, що мене дивувало, – говорить пані Софія, – він мав пам’ять просто-таки феноменальну. Цього року будемо святкувати 60 років подружнього життя з його сином, Ярославом. Пригадую, тато приїхав у Торонто, як ми шлюб брали. Я мала на весіллі аж 10 дружок. Спитаєте чому так багато? Бо ми переїхали з Європи, всі були коліжанки, я не знала, кого вибирати, кого залишити. Нікого не хотіла образити. І татові дівчат по черзі представляла. За 20 років потому він мені перерахував тих коліжанок. Тато усіх до одної згадав по імені! І це люди цінували. Знаєте, він міг пам’ятати людей і через 20, і 30, і 40 років! Також не можу не згадати, що дуже добрий він був промовець! І надзвичайно вольовий! Сказав – як відрубав! Він у Америці великий вплив мав, і взагалі в цілому світі».

6 червня у церквах УПЦ КП були відслужені молебні за Українську Церкву і Україну. Відбулося також покладання квітів до меморіальної дошки на музеї патріарха Мстислава у Полтаві.