• Головна
  • Новини
  • Частка Животворчого Древа Господнього перебуває в обителі на Козацьких Могилах...

Частка Животворчого Древа Господнього перебуває в обителі на Козацьких Могилах

30.03.2010, 14:46
Частка Животворчого Древа Господнього перебуває в обителі на Козацьких Могилах - фото 1
Намісник монастиря на Козацьких могилах архимандрит Олексій 25 березня привіз в обитель позолоченого напрестольного хреста, в який вставлено частку Животворчого Древа Господнього.

Oleksiy.jpgРІВНЕ – Намісник монастиря на Козацьких могилах архимандрит Олексій 25 березня привіз в обитель позолоченого напрестольного хреста, в який вставлено частку Животворчого Древа Господнього. Ця частка була відділена від частки святині з Єрусалиму, яка перебуває з початку ХХ століття в одному зі стародавніх храмів Рівненської єпархії УПЦ КП.

Як йдеться у повідомленні прес-служби Свято-Георгіївського монастиря на Козацьких Могилах, дослідникам історії Козацьких Могил відомо про велику кількість православних святинь, які були подаровані заснованій у 1910 р. та освяченій у 1914 р. обителі. Серед цих святинь – ікона Божої Матері «Скоропослушниця» (Афонська Богородиця), подарована ченцями з гори Афон; ікона Святої Трійці, написана на дошці з дубу Мамврійського; ікона святителя Гермогена, Патріарха Московського та частка його нетлінної мантії, подаровані як благословення м. Москви; рукавичка з мощів святої великомучениці Варвари; ікона великомученика Георгія Побідоносця з часткою його нетлінних мощів та багато інших святинь.

Святині передавалися Свято-Георгіївському монастирю-скиту як благословення від церковних єрархів та пам’ятні подарунки, пожертви. Деякі з них були втрачені або знищені.

Серед втрачених святинь і напрестольний хрест з часткою Животворчого Древа Господнього, на якому було розіп’ято Ісуса Христа. Цей хрест на початку Першої світової війни (1914 р.) було подаровано монастирю Єрусалимським Патріархом Даміаном І, про що говорив відповідний надпис з патріаршим благословенням. (Патріарх Даміан займав Єрусалимський патріарший престол з 1895 по 1932 р.). Де подівся цей хрест після 1958 року – року закриття монастиря та вигнання братії  – досі не відомо.

Oleks_2.jpgЗа роки відновлення монастиря (2002 р.) для молитовної підтримки братії та прихожан обитель на Козацьких Могилах знову наповнилася святинями. З благословення Патріарха Філарета та деяких закордонних єрархів, монастир поступово отримав частки мощів святих великомучениць Параскеви і Варвари, священномученика Макарія, преподобних отців Києво-Печерських, Іова й Амфілохія Почаївських, великомученика і цілителя Пантелеймона. Для всіх цих святинь було написано ікони, виготовлено кіоти та ковчеги. Тепер у монастирі на Козацьких могилах встановлений напрестольний хрест з часткою Животворчого Древа Господнього.