В УПЦ МП заявили, що храми будуть відкриті під час пандемії

26 березня 2020, 11:18 | УПЦ (МП) | 7 |   | Код для блогу |  | 

Храми Української Православної Церкви будуть відкриті під час карантину, щоб кожен, хто вірує, міг сповідатися і причаститися.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ МП, про це заявив керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич) в програмі «Ранок з Інтером», посилаючись на рішення Священного Синоду. Про це інформує сайт Мукачівської єпархії УПЦ МП.

Антоній.jpg

Центр інформації УПЦ МП підготував розширену версію розмови з владикою Антонієм.

«Храми будуть відкриті, щоб у кожної віруючої людини була можливість посповідатися, причаститися, адже внутрішнє зцілення відбувається тільки тоді, коли людина найтіснішим чином долучається до Христа, а це відбувається тільки в Таїнстві Євхаристії», - розповів владика Антоній.

Митрополит Антоній нагадав про обмеження, які необхідні для боротьби з коронавірусом і підкреслив, що Церква закликає дотримуватися правил гігієни.

«Ми повинні максимально захищаючи себе, захищати інших. Тому якщо людина хворіє, вона повинна утриматися від відвідування храму, якщо відбувається посилення хвороби - звернутися до лікаря, а духовну допомогу священник зобов'язаний надати людині вдома, знову ж таки з дотриманням всіх медичних вимог.

Крім того, храми зараз повинні якомога частіше провітрювати, шановані ікони повинні частіше протиратися відповідним розчином. Це і так відбувається, але через розвиток коронавируса, це потрібно робити якомога частіше», - зазначив керуючий справами УПЦ МП.

Владика Антоній повідомив про те, що Церква виконує обмеження за кількістю віруючих, які можуть перебувати в храмах.

«Якщо людей буде більше, ми готові служити на вулиці, так щоб по можливості стояти один від одного на відповідній відстані.

Але найголовніше - не впадати в паніку. Паніка губить все. Він відзначив, що для віруючої людини без храму житті не існує.

«У нашій історії були великі біди, епідемії і люди знаходили порятунок у храмі. Саме в храмі концентрується духовна благодать і людина має можливість зцілюватися і від духовних, і від фізичних хвороб. Дуже багато таких прикладів, тому, звичайно, храм повинен бути відкритим. Це наша принципова позиція», - підкреслив владика Антоній.

Система Orphus
Рейтинг
0
0
7коментарів

Коментарі

додати коментар 
  • fedirtsiv | 26 березня 2020, 14:31
    Коментувати коментар

    Вони сплять і мріють, щоб до них пішли на поклон віряни ПЦУ! Але такого щастя їм не світить! Молитися можна і вдома, як про це навчав Христос і сам молився на самоті. Тому коронавірус виправляє вікову церковну оману-облуду! Фарисейський культ храму треба ліквідувати, оскільки Бог всюдиприсутній і не живе у храмах, як навчає Новий Заповіт: книги Дії 7 та 17 та Євреям 10. Славити треба доброго і люблячого Бога, якого проповідував Ісус, а не єврейського кровожерливого божка-демона яхве-єгову, якому якраз уся ця сліпуча розкіш-мамона і потрібна, щоб від показної величі та розкоші одурманювалися люди і ставали його довічними безмовними духовно мертвими рабами, душам яких по смерті нічого доброго не світить!

    • velovs@ukr.net | 26 березня 2020, 16:36
      Коментувати коментар

      Господь Бог - що в Старому, що в Новому Завітах, - Один і Той же! Це - Бог Авраама, Ісака і Якова, Чий Однороджений Син Ісус Христос і проповідував саме Його! Причому, в особливий спосіб наголошуючи і демонструючи, зокрема, цю Його "якість" (маєстат) - як Бога Отця, люблячого і благословляючого не лише Свій старозавітній вибраний народ, а, загалом, ВСІХ людей із УСІХ народів і рас, мов і племен!!! --------- Так що всіляке протиставлення "доброго і люблячого" Бога Нового Завіту (Бога Отця - всіх людей з усіх народів), мовляв, "злому і жорстокому" Богу Старого Завіту (Яхве-Єгові - начебто лише одного народу) - цілком надумане, штучне і ніяк не є правдивим!

    • velovs@ukr.net | 26 березня 2020, 19:13
      Коментувати коментар

      Р S. Іншими словами (невеликий "лікнеп"). ------- Божий План спасіння людського роду складався з різних послідовних етапів. Тобто всемогутній і премудрий Бог - Творець і Вседержитель цього світу відкривався і заявлявся людям поступово - крок за кроком, етап за етапом. -------- Спочатку лише одній людині - патріархові Аврааму. Потім його нащадкам - сину Ісаку та внуку Якову. А через 12 синів останнього та їхніх подальших потомків Він утворив Свій старозавітній вибраний народ. Той народ, що відрізнявся від решти тогочасного людства (багатобожних язичників) своєю строгою монотеїстичною вірою, основи, а також головні правила і морально-етичні заповіді якої (Закон Божий) були викладені в П'ятикнижжі Мойсеєвім (Торі). А затим - далі розвинуті й доповнені в творах (книгах) уже інших (наступних) старозавітніх Господніх пророків. ------- Ну а коли наспіла вже належна повнота часу, з цього етнорелігійного середовища (старозавітнього Ізраїля) - як і передбачали ті пророки - у цей світ і прийшов обіцяний Богом Його втілений у людську істоту Однороджений Син Божий (Месія і Спаситель світу) - Ісус Христос з Назарету. --------- А вже від Своїх учнів (апостолів) Ісусом і була утворена - натхненна й проваджена Святим Духом - новозавітня Церква Христова ("новий Ізраїль"): з місією і служінням проповіді Євангелія спасіння - вже серед усіх народів і рас, мов і племен. І які і здійснюється нею - аж дотепер. І таке триватиме впритул аж до - обіцяного в Святому Письмі Старого й Нового Завітів (Біблії) - Другого пришестя в цей світ Господа Ісуса Христа. :)

    • velovs@ukr.net | 27 березня 2020, 08:00
      Коментувати коментар

      Р. Р. S. Строго кажучи, навіть і в часи Старого Завіту тогочасний біблійний монотеїзм, загалом, не був - тільки й лише - релігійним світоглядом виключно адептів одного - вибраного народу. Й, зокрема, на сторінках Біблії читаємо про факти і приклади приєднання і навернення до старозавітнього Божого люду вихідців з інших етноспільнот (язичників) - як персональні, так і досить масово-масштабні. Так, наприклад останні мали місце, скажімо, під час Виходу колишніх рабів з єгипетської неволі чи от в результаті чудесного Божого порятунку і перемоги, описаних в біблійній книзі Естер. ------- Або, приміром, в книзі Діянь апостолів наголошується на тому, що на свято П'ятидесятниці в Єрусалимі були зібрані величезні маси різномовних паломників: як, власне, іудеїв, так і численних іноетнічних прозелітів - мешканців не лише Святої Землі, а багатьох країн тогочасного цивілізованого світу.

  • enzian | 26 березня 2020, 11:01
    Коментувати коментар

    Якщо не закриють російські церкви в Україні, з карантинних заходів не буде жодної користі.

    • velovs@ukr.net | 26 березня 2020, 12:21
      Коментувати коментар

      Окрім цих, суто "карантинних заходів", - для успішного подолання епідемії - не менш важливими є МОЛИТВА та, загалом, уся ПОВНОТА євангельського (в т. ч. і соціально-доброчинного тощо) СЛУЖІННЯ правдивої Христової Церкви. ---- Тобто якраз саме те, що і заповідав та доручив їй виконувати Господь. Причому, як "українській", так і "російській" і будь-якій. І незалежно від того - відкриті чи закриті сьогодні їхні храми. :)

  • velovs@ukr.net | 26 березня 2020, 10:52
    Коментувати коментар

    "«Храми будуть відкриті, щоб у кожної віруючої людини була можливість посповідатися, причаститися, адже внутрішнє зцілення відбувається тільки тоді, коли людина найтіснішим чином долучається до Христа, а це відбувається тільки в Таїнстві Євхаристії», - розповів владика Антоній." --------- А також. Отаке "долучення до Христа" стає ще більш потужним, результативним і ефективним, коли до Таїнства Євхаристії додається ще, зокрема, постійне персональне - уважне й вдумливе читання та розважання над змістом і сенсом Слова Божого. ---------- Тоді все це - життєдайне й благодатне знання Господньої Євангельської правди й істини Святим Духом "оселяється" в серці і розумі віруючої людини. А головне - зазвичай практично, з Божою допомогою, матеріалізується в її повсякденному житті-бутті, в її конкретній поведінці. ---------- І якщо не одразу - все, вповні й цілковито, то, принаймні, поступово: крок за кроком, етап за етапом, рівень за рівнем. У т. ч. методом "спроб і помилок": якихось можливих (і майже неминучих) сумнівів і коливань, спотикань і навіть падінь. Одначе неодмінних наступних вставань і подальшого впевненого руху далі - цією благословенною і спасенною Божою дорогою... :)

Залишати коментарі можуть тільки зареєстровані відвідувачі Ввійти

Останні новини

Останні коментарі

  • velovs@ukr.net | 29 березня 2020, 19:28

    "ПАТРІАРХ КИРИЛ ЗАКЛИКАВ СВОЮ ПАСТВУ НЕ ХОДИТИ ДО ХРАМІВ ПІД ЧАС ЕПІДЕМІЇ" --------- "Не ходите, дети, в Африку гулять..." :)

  • velovs@ukr.net | 29 березня 2020, 19:05

    І, як бачимо, в УПЦ МП не все конче так погано і темно, як деколи намагаються "малювати" певні, а надто - "вельми патріотичні" публіцисти, літератори та різні інші

  • velovs@ukr.net | 29 березня 2020, 17:02

    Р. S. А взагалі-то зацитований мною тут останній абзац з цієї статті - це, по суті, досить типовий і тривіальний "зразок" поклоніння і прославлення не всемогутнього й премудрого

  • velovs@ukr.net | 28 березня 2020, 17:55

    "Христос більший за своє євхаристичне Тіло і Кров - святе причастя. Христос - це Боже Слово і Божа Премудрість, з якою ми зустрічаємося і якою ми наповнюємося, читаючи Святе Письмо. Христос - це

  • velovs@ukr.net | 28 березня 2020, 14:10

    "А біля тих храмів, які залишалися відкритими, на Великдень чатували міліціянти і комсомольці. Це було всього 30 років тому." -------- 30 років тому - це, значить, 1990 р. Одначе тоді,

Популярні статті місяця