• Головна
  • Новини
  • «Заява Синоду УПЦ МП щодо Амману – не більше, ніж намагання імітувати бурю у склянці», - релігієзнавець Горєвой...

«Заява Синоду УПЦ МП щодо Амману – не більше, ніж намагання імітувати бурю у склянці», - релігієзнавець Горєвой

19.03.2020, 11:36
«Заява Синоду УПЦ МП щодо Амману – не більше, ніж намагання імітувати бурю у склянці», - релігієзнавець Горєвой - фото 1
Синод заслухав інформацію Митрополита Онуфрія про поїздку в Амман (Йорданія) 26 лютого 2020 року для участі у зустрічі Предстоятелів і представників Помісних Православних Церков.

18 березня 2020 року в резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі відбулось засідання Священного Синоду під головуванням Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

мп_синод.jpg

За повідомленням Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП, Синод заслухав інформацію Митрополита Онуфрія про поїздку в Амман (Йорданія) 26 лютого 2020 року для участі у зустрічі Предстоятелів і представників Помісних Православних Церков.

«Члени Синоду відзначили важливість такої зустрічі як першого кроку до вирішення кризи у світовому Православ’ї. Синод констатував, що на сьогодні головною проблемою для Православ’я є помилкова екклезіологія Константинопольського Патріархату, наслідком якої, зокрема, є неканонічні дії Константинопольського Патріархату в Україні. Також Синод відмітив нагальну необхідність для світового Православ’я вирішення українського церковного питання», - йдеться в офіційному повідомленні УПЦ МП.

 РІСУ звернулась за коментарем до релігієзнавця Дмитра Горєвого.

«УПЦ МП продовжує жити у світі паралельної реальності, в якому вони збирають предстоятелів на нараду, засуджують Вселенського Патріарха за порушення канонів та Томос для ПЦУ. А потім вони прокидаються і розуміють, що то був лише їхній сон» – говорить Горєвой.

«От ця заява Синоду – це є проміжок між Амманом і пробудженням. По-іншому я це не можу охарактеризувати. Адже в Аммані для РПЦ, до складу делегації якої і входив Митрополит Онуфрій, було тотальне фіаско. Ніхто не засудив ані Варфоломія, ані Епіфанія. Обмежились приватними заявами окремих небезкоштовних спікерів», – продовжує релігієзнавець.

«Заява Синоду УПЦ МП щодо візиту в Амман – не більше, ніж намагання імітувати бурю у склянці, показати, що начебто все під контролем і ось-ось вони покарають Константинополь. Я думаю, що основний адресат їхнього рішення була власна паства, яка починає підозрювати, що не все гаразд. Дивує, як хвацько випускники сільськогосподарських технікумів чи училищ торгівлі засуджують хибну еклезіологію докторів канонічного права» – наголошує експерт. 

За словами релігієзнавця, Митрополитом Онуфрієм в Аммані керувала політична кон’юнктура.