• Головна
  • Новини
  • "Гнана" Церква: Московський Патріархат у Почаєві таки отримав у користування одну з трьох ділянок...

"Гнана" Церква: Московський Патріархат у Почаєві таки отримав у користування одну з трьох ділянок

04.11.2019, 10:10

Боротьба за земельні території, які належать громаді Почаївського краю, триває вже близько п’яти років. Питання про передачу трьох земельних угідь 2 листопада вчергове було піднято на сесії міської ради. Націоналістичні організації й громадські активісти відстоювали позицію щодо недопущення передачі земель УПЦ МП, а ті, в свою чергу, заручилися підтримкою своїх парафіян.

Боротьба за земельні території, які належать громаді Почаївського краю, триває вже близько п’яти років.  Питання про передачу трьох земельних угідь 2 листопада вчергове було підняте на сесії міської ради. Націоналістичні організації й громадські активісти відстоювали позицію щодо недопущення передачі земель УПЦ МП, а ті, в свою чергу, заручилися підтримкою своїх парафіян. Про це інформує TEnews.

2 листопада на порядок денний сесії Почаївської міськради були винесені три питання, що стосуються можливості відведення в постійне користування земельних ділянок Лаврі, загальною площею 2,4 га.

На попередніх сесіях були прийняті рішення про відкладення розгляду даних питань до періоду завершення воєнних дій на Сході України. І досягнуто це було, головним чином, завдяки сприянню націоналістів. Усі ці роки вони домагаються того, аби почаївські землі належали істинним українцям, а не представникам московського патріархату, які попри створення єдиної ПЦУ, залишилися під юрисдикцією Російської Православної Церкви.

В УПЦ МП подали до суду, який  скасував останнє рішення міської ради та зобов’язав її провести нове голосування.

Голосування відбулося 2 листопада.

«З трьох ділянок, які мали намір передати в постійне користування Лаврі, одну з ділянок більшість депутатів погодили Лаврі надати, за іншу – не проголосували, а долю ще однієї перенесли. І досягти цього вдалось, зокрема, активній позиції націоналістів», – наголошує Тарас Паляниця, депутат від «Свободи».

Додамо, що це вже далеко не перша спроба депутатів віддати землі Почаївській лаврі. 

Ситуацію із земельними ділянками прокоментував депутат Тернопільської обласної ради від ВО «Свобода» Василь Чашка:

“Певною мірою ми запобігли реваншу московського патріархату і досягнуто це завдяки зусиллям об’єднаних сил націоналістів – “Свободи”, “Правого сектору” і “Національного корпусу”. На превеликий жаль, одну з ділянок відстояти нам не вдалося. Тому будемо очікувати адекватних логічних пояснень від вищих представників деяких політичних партій, чиї депутати підтримали передачу земель церкві країни-агресора».

Депутати, які виступають проти надання УПЦ МП зазначених земельних ділянок, мотивують тим, що це  питання є не так локальним, як загальнонаціональним: «Є три, скажімо так, форпости московського патріархату, які неодноразово поширювали листівки  так званої ДНР, відправляли своїх людей воювати на Схід з інших, не проукраїнських позицій і т.п  Власне, це питання націоналісти відстоювали із самого початку і будуть боротися українські землі до самого кінця», – зазначає депутат Василь Чашка.

«Складається враження, що деякі люди забувають про те, що війна наразі триває, – говорить т.в.о голови Тернопільського обласного осередку “національний корпус” Олександр Добрий, –  Зокрема, Почаївська Лавра в обличчі московських проповідників, які претендують на земельні ділянки. тому нашим святим обов’язком є недопущення втрати цих земель. Допоки земля знаходиться в користуванні, для громади, депутатів та правоохоронців доступ залишається відкритим. Проте, якщо вона перейде у приватну власність і стане закритою територією, там спокійно зможуть переховуватись проросійські елементи, друкуватися та зберігатися сепаратистська література (як і було раніше в Лаврі), а також решта невідомих нам речей. Зокрема, доступ правоохоронців буде можливим тільки в разі судового ордеру, а іншим – вхід взагалі буде перекритим».