• Головна
  • Новини
  • УПЦ МП закликала Президента ветувати закон про зміну її назви на РПЦ в Україні...

УПЦ МП закликала Президента ветувати закон про зміну її назви на РПЦ в Україні

21.12.2018, 09:14

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП поширив Заяву Юридичного Відділу Церкви, в якій назвала закон про зміну її назви «антиконституційним» і заявила, що «захищатиме свої права усіма законними способами». Президента України УПЦ МП закликала «застосувати до цього закону право вето».

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП поширив Заяву Юридичного Відділу Церкви, в якій  назвала закон про зміну її назви «антиконституційним» і заявила, що «захищатиме свої права усіма законними способами». Президента України УПЦ МП закликала «застосувати до цього закону право вето».

У Заяві сказано: «Заявляємо, що прийнятий сьогодні законопроект №5309 порушує право на свободу віросповідання та дискримінує за релігійною ознакою мільйони віруючих громадян України, що належать до Української Православної Церкви, а також не відповідає Конституції України, Загальній декларації прав людини та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Україна є світською державою, що унеможливлює встановлення на законодавчому рівні якихось переваг або обмежень для тих чи інших релігійних об’єднань. А примушування Української Православної Церкви до зміни свого найменування є нічим іншим, як втручанням у її діяльність, що може призвести до непередбачуваних наслідків у суспільстві.

Як ми бачимо, у цьому законопроекті не йде мова про Українську Православну Церкву, але із публічних заяв відомо про намір застосувати його до Української Православної Церкви на догоду новоутвореному релігійному об’єднанню «Православна церква України», яке хоче забрати собі цю назву. В котрий раз наголошуємо, що Українська Православна Церква є Церквою українського народу, що заснована Собором Української Православної Церкви та зареєстрована відповідно до українського законодавства, а її центр знаходиться у місті Києві.

Вважаємо цей закон антиконституційним і маємо намір захищати свої права усіма законними способами. Звертаємось до Президента України застосувати до цього закону право вето».

Нагадаємо, 20 грудня 2018 р. Верховна Рада України ухвалила відповідний законопроект № 5309, за який проголосували 240 народних обранців.  Згідно з цим законом, релігійна організація, центр якої знаходиться в країні-агресорі, у своїй назві повинна вказувати повну статутну назву свого релігійного центру. Окрім цього такій релігійній організації забороняється здійснювати капеланську службу у воєнних організаціях України. Тепер УПЦ МП мала б називатися РПЦ в Україні.