• Головна
  • Новини
  • Митрополит Драбинко прокоментував постанови Собору УПЦ (МП)...

Митрополит Драбинко прокоментував постанови Собору УПЦ (МП)

14.11.2018, 12:08
Митрополит Драбинко прокоментував постанови Собору УПЦ (МП) - фото 1
Рішення Собору єпископів УПЦ МП) про засудження рішення Синоду Константинопольського Патріархату щодо встановлення юрисдикції на території України та припинення з ним євхаристійного спілкування є свідченням несамостійності УПЦ (МП).

Рішення Собору єпископів УПЦ (МП) про засудження рішення Синоду Константинопольського Патріархату щодо встановлення юрисдикції на території України та припинення з ним євхаристійного спілкування є свідченням несамостійності УПЦ (МП).

Про це митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко) (УПЦ (МП)) сказав у коментарі Укрінформу.

Драбинко.jpg

"Оскільки Українська Православна Церква, яка підпорядковується Московському Патріархату, є його частиною, то вона і виконала те, що було прийнято Московським патріархатом, тим самим ще раз підкресливши, що не є самостійною в своїх судженнях і рішеннях", - сказав митрополит.

Він нагадав, що розірвання євхаристійного спілкування з Контантинополем було зафіксовано на Синоді РПЦ у Мінську, продубльоване циркулярним листом митрополита Антонія про те, що обов'язковим до виконання є рішення Московської патріархії. Якихось особливих наслідків для життя релігійної спільноти в Україні це не матиме.

"Те, що сьогодні це було задекларовано, підписано цим єпископатом, ніякої новації абсолютно немає. Це не самостійне рішення УПЦ, а повторення того, що вже було раніше. Розірвання євхаристійного спілкування відбулося раніше, і про це було повідомлено і єпископат, і священиків. Єпископи і священики УПЦ, як частина РПЦ, мають виконувати це з моменту прийняття цієї постанови в Мінську", - зазначив митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський.

Стосовно рішення Собору єпископів УПЦ МП про неможливість долучення єпископату, духовенства та мирян до процесів надання Томосу про автокефалію української Церкви Драбинко сказав, що поки що "невідомо, як буде регламентуватися неможливість долучення до цього процесу".

Коментуючи проведення Собору єпископів у той час, коли анонсувалася зустріч єпископату з Президентом України, митрополит заявив: "Аргумент абсолютно надуманий, і я не бачу логічних причин того, щоб така зустріч не відбулася".

Як повідомлялося, 13 листопада УПЦ МП засудила рішення Священного синоду Константинопольського патріархату від 11 жовтня щодо встановлення ним юрисдикції на території України та повідомила, що припиняє з ним євхаристійне спілкування.