РПЦ власними руками знищує УПЦ (МП) – Клімкін

01.11.2018, 15:52
РПЦ власними руками знищує УПЦ (МП) – Клімкін - фото 1
Російська Православна Церква копіює політику російського державного керівництва, яке увійшло в конфронтацію з цілим світом, і це веде до справжнього розколу в православній Церкві.

Клімкін.jpgРосійська Православна Церква копіює політику російського державного керівництва, яке увійшло в конфронтацію з цілим світом, і це веде до справжнього розколу в православній Церкві.

Про це у своїй колонці на "Українській правді" пише міністр закордонних справ Павло Клімкін.

"РПЦ змушує УПЦ (МП) втікати від реальності, самоізолюватися й маргіналізуватися. РПЦ практично сама своїми руками знищує УПЦ (МП)", - констатує він.

За словами дипломата, Російська Православна Церква веде політику настирливого саморуйнування.

"Імперії справді, як правило, руйнують самі себе зсередини. Схоже, що такий же шлях схильні обирати і їхні церкви", - пише міністр.

Клімкін переконаний, що для УПЦ (Московського Патріархату) краще було б активно залучитися до дискусії про майбутнє Української єдиної помісної церкви, а не заважати цьому процесу.

"З огляду на традиційно сильні позиції та масштаб УПЦ (МП), це дало б змогу її ієрархам (принаймні тим, які цього хочуть) справляти чи не вирішальний вплив на процес об’єднання, стати незамінним творцем нової Української церкви", - зазначає він.

Міністр пригадав, як патріарх Кирил у своїй заяві назвав РПЦ "островом свободи".

"Як мені здається, не зовсім вдала метафора, адже так в СРСР називали комуністичну Кубу … Свобода від кого й від чого? Виходить, що від думки Вселенського патріархату, а це вже не що інше, як розкол", - каже Клімкін.

За його словами, РПЦ сама й посіяла зерна такого розколу, коли підтримала агресію Росії проти України і коли бойкотувала Всеправославний собор 2016 року на Криті.