В УПЦ (МП) висвятили нового єпископа для Криму

29.09.2018, 07:57
В УПЦ (МП) висвятили нового єпископа для Криму - фото 1
Клірика Сімферопільської єпархії УПЦ (МП) архимандрита Нестора (Доненка) хіротонізували на єпископа Ялтинського. Висвячення відбулося 25 вересня у Києві у свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього.

Клірика Сімферопільської єпархії УПЦ (МП) архимандрита Нестора (Доненка) хіротонізували на єпископа Ялтинського. Висвячення відбулося 25 вересня у Києві у свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього.

Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ (МП).

Богослужіння з чином рукоположення звершив Предстоятель УПЦ (МП) Онуфрій (Березовський).

Митрополиту Онуфрію співслужили митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар, намісник Києво-Печерської обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, керуючий справами УПЦ (МП) митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архиєпископ Бучанський Пантелеімон, архиєпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон, архиєпископ Городницький Олександр, архиєпископ Обухівський Іона, архиєпископ Бородянський Варсонофій, єпископ Баришівський Віктор, єпископ Білогородський Сильвестр, духовенство монастиря та гості обителі у священному сані.

Літургія та хіротонія, як повідомляє Релігія в Україні, відбулася о 6 годині ранку без анонсу і звичної у таких випадках інтернет-трансляції.

Архимандрита Нестора (Доненка) обрали єпископом Ялтинським, вікарієм Сімферопольської єпархії на Священному Синоді УПЦ (МП, який відбувся 25 вересня 2018 року.

Нестор (Доненко) народився 20 лютого 1958 року у Бердянську.

У 1981 році закінчив Харківський художньо-промисловий інститут. За розподілом скерували до Сімферополя. працював скульптором.

Закінчив Одеську духовну семінарію. 7 липня 1991 року його висвятили на священика у Сімферопольському Троїцькому соборі і призначили настоятелем церкви Покрова Пресвятої Богородиці в селищі Ореанда.

13 червня 2018 був пострижений у чернецтво з нареченням імені Нестор. Постриг здійснив митрополит Сімферопольський Лазар (Швець) у Сімферопольському Троїцькому соборі. 17 червня того ж року був возведений в сан архимандрита.

Як з’ясувала Релігія в Україні, новий вікарний архиєрей - єпископ Нестор (Доненко) - теж відомий як фігурант листування Кирила Фролова, лідера "Асоціації православних експертів" (АПЕ), куди входять священики і миряни РПЦ і УПЦ (МП), з Патріархією РПЦ і Адміністрацією Президента РФ. Протоєрей Микола Доненко рекомендувався Фроловим в загальному списку "проросійських сил" в Україні, які могли б стати партнерами руху "Український вибір" Віктора Медведчука.

Нагадаємо, що 29 січня 2016 року Синод УПЦ (МП) прийняв рішення обрати вікарним єпископом Кримської єпархії архимандрита Калініка (Чернишова), який відкрито сповідує ідеї сепаратизму. Його хіротонія була анонсована в Києво-Печерській лаврі, проте архимандрита досі не висвячено.

За даними сайту "Миротворець", архимандрит Калінік (Чернишов) брав активну участь у анексії Криму: проводив антиукраїнську агітацію, розмістив склад зброї для "самооборони Криму" на території храму святого Пророка Івана Хрестителя в селі Затишне, настоятелем якого є. Від російської влади Криму отримав медаль "За захист Криму".