• Головна
  • Новини
  • Синод УПЦ (МП) закликав Константинополь припинити втручання у внутрішні справи Української Православної Церкви...

Синод УПЦ (МП) закликав Константинополь припинити втручання у внутрішні справи Української Православної Церкви

25.09.2018, 16:49
Синод УПЦ (МП) закликав Константинополь припинити втручання у внутрішні справи Української Православної Церкви - фото 1
Єпископат Української Православної Церкви Синод ухвалив призупинити співслужіння з єрархами Константинопольського Патріархату.

Синод Української Православної Церкви  (МП) на засіданні, яке відбулося 25 вересня 2018 року в Києво-Печерській Лаврі, висловив своє ставлення щодо призначення Константинопольським Патріархатом «екзархів» до Києва (Журнал №17). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ

Синод-УПЦ-(МП)-w.jpg

Таке призначення  в УПЦ (МП) назвали  «грубим втручанням у внутрішні справи Української Православної Церкви і порушенням її канонічної території.

Синод УПЦ закликав Патріарха Константинопольського Варфоломія припинити втручання у внутрішні справи Української Православної Церкви та не порушувати її канонічної території.

«Екзархи Константинопольського Патріархату архиєпископ Памфілійський Даниїл та єпископ Едмонтонський Іларіон мають покинути канонічну територію Української Православної Церкви», — йдеться у рішенні Синоду УПЦ (МП) й наголошується, що їхня діяльність є антиканонічною та порушує міжконфесійний мир в Україні.

Єпископату Української Православної Церкви Синод ухвалив призупинити співслужіння з єрархами Константинопольського Патріархату.

Члени  Синоду закликали клір, чернецтво та вірян Української Православної Церкви «посилити свої молитви за збереження єдності Святого Православ’я».

Як РІСУ інформувала, 23 вересня Патріарх Варфоломій заявив, що Церква в Україні отримає статус Автокефалії найближчим часом, незважаючи на існуючі перепони, і це станеться, оскільки вона має на це право.

З одного боку, це виключно її право отримати [такий] статус Автокефалії. З іншого ж, право надати [цей] статус Автокефалії належить винятково нашій Вселенській Патріархії, як це сталося з усіма новими Православними Церквами, починаючи від Росії у XVI ст. та закінчуючи Церквою Чехії та Словаччини, про що я вже сказав попередньо.

«Виконуючи святі канони, [Вселенський Патріархат] послідовно продовжує таке надання [Автокефалії] зі свого боку, а також дотримується поважних привілеїв, які йому були надані Вселенськими Соборами. Ці канони й привілеї Вселенських Соборів, що були надані цими Соборами [нам], як Першопрестольній Церкві Константинополя, ми не зрадимо. Ми шануємо та дотримуємося цих канонів, а також будемо їх втілювати, як у випадку України, так і в будь-якому іншому, де постане необхідність”, - заявив Варфоломій I.