• Головна
  • Новини
  • В УПЦ (МП) розповіли, з якими реліквіями і як святкуватимуть ювілей Хрещення Київської Руси...

В УПЦ (МП) розповіли, з якими реліквіями і як святкуватимуть ювілей Хрещення Київської Руси

06.07.2018, 13:05
В УПЦ (МП) розповіли, з якими реліквіями і як святкуватимуть ювілей Хрещення Київської Руси - фото 1

27 і 28 липня з нагоди Дня Хрещення Русі та пам'яті князя Володимира відбудуться урочисті Богослужіння на Володимирській гірці та у Києво-Печерській Лаврі. Про це заявив глава Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ (МП) архиєпископ Ніжинський і Прилуцький Климент.

27 і 28 липня з нагоди Дня Хрещення Русі та пам'яті князя Володимира відбудуться урочисті Богослужіння на Володимирській гірці та у Києво-Печерській Лаврі. Про це заявив глава Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ (МП) архиєпископ Ніжинський і Прилуцький Климент.

Гірка.jpg

"Цьогоріч відзначаємо 1030-ту річницю прийняття Хрещення нашим народом, а також 30-ту річницю відновлення чернечого життя у Києво-Печерській Лаврі. Саме тому 27 липня на Володимирській гірці пройде урочистий подячний молебень, який очолить Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій у співслужінні сонму архиєреїв Української Православної Церкви та багатьох гостей з Помісних Православних Церков з різних континентів земної кулі", - розповів він.

В УПЦ (МП) уточнюють, що на урочистому молебні будуть великі святині. Це, перш за все, мощі князя Володимира. Також мощі священномученика Климента, єпископа Римського. Цю святиню князь Володимир отримав в дар, коли прийняв Святе Хрещення в місті Херсонес, він привіз главу святого Климента до Києва.

"З нагоди ювілею Хрещення Русі з Одеси до Києва буде привезена стопа святого апостола Андрія Первозванного. Це символічна реліквія, яка буде нагадувати нам про ті події, коли святий апостол Андрій, пройшовши по Дніпру, прийшов до того місця, де сьогодні височіє наш славний Київ, благословив його і пророчо сказав, що на цьому місці засяє велика благодать Божа. Разом з цими святинями на Володимирській гірці буде Зимненська ікона Божої Матері, яку князь Володимир передав своєму синові Всеволоду в благословення на шлюб", - інформують в УПЦ (МП).

Серед реліквій буде також ікона з часткою мощей святого преподобного Серафима Саровського. Цей святий перед тим, як піти на Саров і заснувати там монастир, прийшов в Києво-Печерську Лавру і попросив благословення у її старців, щоб почати чернече життя і створити новий монастир.

Також буде можливість помолитися і поклонитися перед мощами великомученика Георгія Побідоносця. Цю святиню Києво-Печерській Лаврі передали афонські ченці на знак єдності між Святою Горою і Лаврою, засновник якої - преподобний Антоній - свого часу взяв благословення на Афонській горі, щоб жити в подвигу на Київських схилах.

"Сам молебень на Володимирській гірці почнеться о 13:00. Для того, щоб взяти участь в молебні і пройти на Володимирську гірку, слід завчасно подбати про це, об 11:00 вже буде відкритий прохід для всіх прочан. По завершенні молебню, о 13 : 30, відбудеться урочиста Велика Хресна хода.

Віруючі УПЦ (МП) рушать вулицями міста Києва від Володимирської гірки до Києво-Печерської Лаври. Як тільки Хресний хід прибуде в Києво-Печерську Лавру, для всіх почнеться урочисте всенічне чування. А самі святині - мощі і чудотворні ікони – перебуватимуть у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських Києво-Печерської Лаври. Усі прочани матимуть можливість цілодобово помолитися перед ними, вклонитися. Безперервно біля святинь відбуватимуться акафісти, молебні, співи", - пояснили в УПЦ (МП).

На наступний день, 28 липня, о 9:00 розпочнеться урочиста Божественна Літургія на площі перед Успенським собором Києво-Печерської Лаври. Цю Літургію очолить Митрополит Онуфрій у співслужінні сонму архиєреїв як з Помісних Православних Церков, так і з Української Православної Церкви (МП).

Повідомляється також, що відбуватиметься трансляція урочистих Богослужінь на телеканалі «Інтер». Зокрема, 27 липня в прямому ефірі відбудеться трансляція молебню на Володимирській гірці та Хресної ходи, а 28 липня буде пряма трансляція урочистої Божественної Літургії у Києво-Печерській Лаврі.