• Головна
  • Новини
  • Єпископи УПЦ (МП) заявили, чому не підуть під Константинополь...

Єпископи УПЦ (МП) заявили, чому не підуть під Константинополь

26.06.2018, 14:46
Єпископи УПЦ (МП) заявили, чому не підуть під Константинополь - фото 1

Основний меседж заяви: наявний канонічний статус є цілком достатній для того, щоб Українська Православна Церква плідно звершувала свою місію серед народу України, а спроба змінити цей статус лише поглибить розкол та призведе до втрати УПЦ (МП) частини прав. Заяву підписали 70 єпископів УПЦ (МП).

25 червня 2018 року в Києво-Печерській Лаврі відбулася нарада архиєреїв Української Православної Церкви під головуванням Предстоятеля Митрополита Онуфрія.

Єпископи прийняли заяву. Основний меседж її: Наявний канонічний статус є цілком достатній для того, щоб Українська Православна Церква плідно звершувала свою місію серед народу України, а спроба змінити цей статус  лише поглибить розкол та призведе до втрати УПЦ (МП) частини прав. Заяву підписали 70 єпископів УПЦ (МП).

МП.jpg

Заява архиєреїв Української Православної Церкви, які взяли участь у архієрейській нараді 25 червня у Києво-Печерській Лаврі

25 червня 2018 року в Києво-Печерській Лаврі після святкової Божественної Літургії з нагоди пам’яті преподобного Онуфрія Великого та Дня Тезоіменитства Його Блаженства, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія архієреї Української Православної Церкви, які брали участь в урочистостях, зібралися під головуванням Предстоятеля для проведення наради та обговорення ситуації, що склалася внаслідок поширення інформації про готовність Константинопольської Православної Церкви надати Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні та можливість легалізації українських розкольників.

Архієреї заслухали повідомлення Блаженнішого Митрополита Онуфрія та постійних членів Священного Синоду Української Православної Церкви про зустріч делегації УПЦ з Його Всесвятістю, Константинопольським Патріархом Варфоломієм та членами Синоду Вселенського Патріархату, що відбулася 23 червня у Стамбулі. Зокрема, було повідомлено, що Константинопольський Патріархат спростував інформацію про те, що канонічний механізм подолання розколу в Українському Православ’ї вже нібито остаточно узгоджений, а текст Томосу про автокефалію Української Церкви складений. Не підтвердилося і те, що однобічне надання Українській Церкві автокефалії має відбутися найближчим часом або в якісь визначені терміни. Натомість, архієреї Константинопольського Патріархату засвідчили готовність своєї Церкви долучитися до процесу подолання українського церковного розколу у консультації з братніми Помісними Православними Церквами. Для цього найближчим часом делегація Константинопольського Патріархату зустрінеться з представниками Руської Православної Церкви.

Заслухавши повідомлення, Преосвященні УПЦ мали міркування про перспективи Українського Православ’я за сучасних історичних обставин. Зокрема, було висловлено занепокоєння щодо можливості створення в Україні паралельних церковних юрисдикцій, про що з’явилась інформація у пресі. Архієреї зазначили, що такий розвиток подій не подолає, а поглибить церковний розкол. У разі ж перетворення Української Православної Церкви в структуру Константинопольського Патріархату, наша Церква втратить значну частину прав, якими вона наділена за останні десятиліття.

У зв’язку з цим, єпископи Української Православної Церкви — учасники архієрейської наради 25 червня 2018 року в Києво-Печерській Лаврі одноголосно ухвалили спільну заяву про таке.

Наявний канонічний статус є цілком достатній для того, щоб Українська Православна Церква плідно звершувала свою місію серед народу України. Спроби змінити цей статус призведуть лише до обмеження прав і свобод, якими наділена наша Церква, маючи права широкої автономії. До того ж, ці спроби не вилікують, а лише поглиблять розкол як в Українському Православ’ї, так і в українському суспільстві загалом.