• Головна
  • Новини
  • Ніхто ще не знає як питання про Томос може вирішитися, - УПЦ (МП) про зустріч з Варфоломієм...

Ніхто ще не знає як питання про Томос може вирішитися, - УПЦ (МП) про зустріч з Варфоломієм

24.06.2018, 10:58
Ніхто ще не знає як питання про Томос може вирішитися, - УПЦ (МП) про зустріч з Варфоломієм - фото 1
Ми будемо шукати рішення на базі наших канонічних правил, а не так як кажуть в наших засобах масової інформації та деякі високопоставлені особи про те, що нібито питання вже вирішене.

В повідомленні офіційного сайту УПЦ (МП) сказано, що члени Синоду  прибули 23 червня до Константинополя з метою отримання достовірної інформації від Патріарха Варфоломія щодо ініціатив можливого надання Томосу про автокефалію, а також з метою донесення позиції Української Православної Церкви щодо цього питання. Владики також розповіли Патріарху про поточну ситуацію в церковному житті України.

зустрічw.gif

Від імені Митрополита Онуфрія владики передали запрошення Патріарху Варфоломію надіслати свого представника до Києва на святкування 1030-ліття хрещення Київської Руси.

Як сказано у повідомленні, спілкування відбувалося у відкритій, відвертій, конструктивній та братній атмосфері. 

Офіційний сайт УПЦ (МП) подає два коментарі, які після завершення зустрічі її учасники дали для українських ЗМІ.

Митрополит Гальський Емануїл зазначив:

«Сьогодні під проводом Святішого Патріарха Константинопольського Варфоломія у нас була радість зустрітися, співпрацювати і говорити з делегацією Української Православної Церкви у нас в Патріархії на Фанарі.

Це була дуже корисна і конструктивна бесіда, під час якої ми обмінялися думками з приводу українського церковного питання, про яке всі так переживають. Вселенський Патріархат ніколи не переставав і продовжує цікавитися питанням вирішення церковної проблеми, яка існує в Україні, для встановлення миру, примирення і співпраці всіх груп в державі на її благо.

Ми переконані, що всі разом можемо співпрацювати і внести загальний внесок на благо України і вирішення даного питання. І сьогоднішня розмова була благословенним моментом для нас, і ми віримо, що у цьому спілкуванні і постійному діалозі ми досягнемо спільної мети на благо всієї Православної Церкви».

Коментар митрополита Бориспільського і Броварського Антонія повністю:

«Метою зустрічі було донести об’єктивну інформацію щодо тих проблем, які існують в Українському Православ’ї, а також почути від самого Патріарха про те, що активно говорять в засобах масової інформації, а саме про нібито бажання Святішого Патріарха Варфоломія дарувати Томос про автокефалію найближчим часом.

Зустріч була довгою і відвертою, кожен говорив своє бачення про ситуацію в Україні і не тільки в ній, тому що розколи існують не тільки в Українській Православній Церкві, а й у багатьох Помісних Православних Церквах, і ми повинні шукати ті шляхи, які допоможуть вилікувати ці розколи.

Кілька разів говорилося про неможливість легалізації розколу, питання потрібно ставити про його лікування. Образно кажучи іноді ліки не допомагають і ми тепер перебуваємо в пошуках того, що допоможе об’єднати наших братів, які довгий час знаходяться за церковною огорожею. Ми бачимо, що бажання Константинопольського Патріарха, тобто тієї Церкви, від якої ми отримали хрещення, — допомогти в цьому питанні.

Святіший Патріарх Варфоломій казав, що він не бажає втручатися в ситуацію, але хоче також допомогти, як людина відповідальна і перший серед рівних єрархів всього Православного світу, вирішити дуже складне питання. Ми бачимо, що така відкритість будується на тому, що ми будемо шукати рішення на базі наших канонічних правил, а не так як кажуть в наших засобах масової інформації та деякі високопоставлені особи про те, що нібито питання вже вирішене. Ніхто ще не знає як питання може вирішитися, так як воно досить складне, але ми повинні робити все для того, щоб наші брати і співвітчизники, які знаходяться в розколі, повернулися в лоно Православної Церкви».