• Головна
  • Новини
  • «Філарет ніколи не буде управляти жодною з українських Лавр», — УПЦ (МП)...

«Філарет ніколи не буде управляти жодною з українських Лавр», — УПЦ (МП)

15.06.2018, 11:48
«Філарет ніколи не буде управляти жодною з українських Лавр», — УПЦ (МП) - фото 1
Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату Філарет зробив низку яскравих заяв, присвячених церковній автокефалії та кроків, які повинні відбутися після її надання Україні.

Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату Філарет зробив низку яскравих заяв, присвячених церковній автокефалії та кроків, які повинні відбутися після її надання Україні.

Зокрема, він підкреслив, що дві найбільші лаври - Києво-Печерська і Почаївська - "не можуть належати російській Церкві".

"Якщо в Україні буде одна Помісна православна Церква, а друга буде російською, то неприродно, щоб українські святині належали російській церкві. Неприродно і незаконно", - переконаний Патріарх Філарет.

Вечеря.jpg

OBOZREVATEL попросив прокоментувати таку заяву главу Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ архиєпископа Климента (Вечерю):

«Перш за все, слід зважати, що Філарет – це вже надто стара людина, і тому мені не дуже пасує коментувати його слова, тим паче оте все, що він наговорив у своєму останньому інтерв’ю.

Буває, що люди дещо й підзабувають у такому віці. То я лише можу нагадати, що три українські лаври сьогодні належать саме визнаній всіма помісними Церквами Українській Православній Церкві, яка є єдиною помісною Церквою українського народу.

Зауважу, протягом всієї історії України наш віруючий народ завжди боронив свої лаврські обителі і від уніатів, і від розкольників. Почаївський монастир навіть комуністи не змогли відібрати. Тому радив би тим, хто зазіхає на ці обителі, не намагатися переступати через закони вітчизняної історії.

Філарет ніколи не буде управляти жодною з українських Лавр».