• Головна
  • Новини
  • Тому що принциповий: Митрополит УПЦ (МП) - палкий прихильник Юліанського календаря – відслужив Різдвяну Літургія 25 грудня...

Тому що принциповий: Митрополит УПЦ (МП) - палкий прихильник Юліанського календаря – відслужив Різдвяну Літургія 25 грудня

31.12.2017, 09:51
Тому що принциповий: Митрополит УПЦ (МП) - палкий прихильник Юліанського календаря – відслужив Різдвяну Літургія 25 грудня - фото 1

Митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука (Коваленко), єрарх УПЦ (МП), який недавно обрушився з гнівним викриттям подвійного державного святкування Різдва Христового 25 грудня і 7 січня, тут же зазначив це свято 25 грудня, повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

Митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука (Коваленко), єрарх УПЦ (МП), який недавно обрушився з гнівним викриттям подвійного державного святкування Різдва Христового 25 грудня і 7 січня, тут же зазначив це свято 25 грудня, повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

В опублікованому 24 грудня на сайті Запорізької єпархії зверненні митрополита Луки йдеться: "Це чистої води антинародний антиправославний політичний проект ... Цей проект спрямований на відрив наших громадян від Православної віри, знищення багатовікових православних традицій українського народу, щоб позбавити нас «і роду, і племені», перетворити на безлику сіру масу, яка потребує лише тільки «хліба і видовищ».

Владика Лука закликав паству не «обмінювати Христа на салат олів'є в новорічну ніч ... не проміняти пам'ять про наших славних предків - козаків, не зрадити їх подвиг, здійснюючи який, вони до останньої краплі крові билися за нашу Православну віру, захищали календарну традицію ".

У цьому питанні для митрополита "незаперечним авторитетом є думка чернечої республіки, непорушної фортеці православних традицій - Святої гори Афон, де Різдво Христове відзначається 7 січня".

Однак наступного дня після свого звернення, 25 грудня, митрополит Лука відсвяткував Різдво Христове з кліриками своєї єпархії. У кафедральному Успенському соборі РПЦ р Будапешта запорізький архиєрей спільно зі своїм і місцевим духовенством звершив святкову Літургію. Угорська єпархія Московського Патріархату святкує Різдво Христове разом з більшістю помісних Православних Церков згідно з новоюліанським календарем 25 грудня.

Під час Богослужіння було прочитано Різдвяне послання Патріарха Московського Кирила. "Після проповіді і цілування хреста духовне спілкування архипастирів, пастирів і вірян продовжилося за святковим чаюванням в трапезній собору", - повідомляє сайт місцевої православної громади.

У соціальних мережах висміяли "принциповість" владики. Зокрема, московський протодиякон Андрій Кураєв зазначив: "Як гнівно забороняє владика Лука не-Войно-Ясенецький іншим відзначати Різдво 25 грудня ... Сайт Запорізької єпархії сором'язливо промовчав про європейський вояж свого антизахідного митрополита і його свити".